Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

По-евтин хляб, отстъпка за горивата и електричеството, помощ за младите семейства с деца и най-уязвимите групи са част от антикризисните мерки

Когато става дума за стандарта на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, който представи пакета антиинфлационни и антикризисни мерки от името на управляващата коалиция.

Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията, и младите семейства с деца. Фокусираме се специфично върху горивата и електрическата енергия, обясни Петков.

Като първа мярка премиерът представи подкрепата за семействата с деца. 

Това е дългосрочна мярка, предвиждаща увеличението на размера на данъчното облекчение за деца да се покачи от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца. С други думи – семействата с деца ще могат да получат това данъчно облекчение веднага.

Като следваща мярка за справяне с кризата Кирил Петков отбеляза предстоящото осъвременяване на пенсиите от 1 юли средно с 20%. Всички пенсионери ще получат и своята ковид добавка в размер на 60 лв., увери той.

Кирил Петков, снимка: БТА

„По този начин минималната пенсия реално скача от 370 лв. на 467 лв. За последните 12 месеца повишението е било със 167 лв. или 56%. Тук искам ясно да акцентирам, че по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се покачи със 100 лв. Тук повишението е със 167 лв. за една година“, каза още министър-председателят.

Като трета мярка премиерът потвърди идеята за въвеждане на нулева ДДС ставка за хляба, намаляването на този данък на 9% за централното отопление – парно и топла вода, както и за природния газ и метана. Увеличава се и прагът на задължителната регистрация по ДДС на 100 000 лв., с което коалицията се надява да намали административните тежести върху малкия и среден бизнес. Ще се облага и свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия, с цел компенсиране на небитовите потребители, обяви още премиерът.

Още от Built.bg:  Енергийната компания на Бил Гейтс строи атомна електроцентрала от ново поколение

Във връзка с покачващите се цени на горивата правителството предвижда отстъпка от 25 стотинки на литър при всяко зареждане на бензин А95-H и дизел. Ще бъдат увеличен и общият размер на електронните ваучери, които могат да бъдат използвани за храна, комунални услуги, както и култура и изкуство. Намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата и общините също бе сред анонсираните мерки.

Този пакет е безпрецедентен. Остойностяването му е около 2 млрд. лв., посочи премиерът Кирил Петков.

Корнелия Нинова

В спор и в диалог, днес четирите партии в правителството на България заставаме пред вас обединени за решаване на най-важните въпроси за държавата – инфлация, цени и доходи. Излизаме пред вас с план-решение за тези въпроси, заяви на брифинга в Министреския съвет вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова благодари на своите колеги от коалицията, на депутати, които се включиха в работата и подготовката на плана. Пред нас стои най-важното – в следващите седмици да го превърнем в реалност и възможно най-бързо тази подкрепа на държавата към икономиката и грижата за хората да стигне реално до тях, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам