Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“По пътя” на архитект Пеньо Столаров

Пеньо Столаров е архиетектът, който пази тайните на едни от най – знаковите и красиви софийски сгради. Смелият му почерк остава и в Германия. А галерия УниАрт на Нов български университет отваря вратите си за да запознае публиката със знаковите му проекти.

Проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров се дипломира като архитект в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, защитава докторат в Bauhaus-Universität Weimar, където започва и научно-преподавателската си кариера. Преподава в УАСГ – София, както и в Universities of Applied Sciences – Stuttgart и Leipzig. Професор e в департамент „Архитектура” на Нов български университет, където преподава от 2011 г. Член е на Съюза на архитектите в България, член на Камарата на архитектите в България и на Камарата на архитектите в Германия и асоцииран член на Съюза на българските художници – секция „Монументални изкуства”.

Изложбата „По пътя…” започва от първите му стъпки в архитектурата и проследява цялото  творчество – постмодерното контекстуално мислене от средата на 70-те години до наши дни.

Проект, който остава и архитектурен, и исторически символ е Приемната към Боянската църква.

Архитект Столаров споделя, че е проектирал сградата като интерпретация на ранно християнска базилика. Съвсем умишлено входа е от север, със символична “апсида” и метафорични олтар и иконостас. Акцент на приемната сграда е арката на централния остъклен вход-изход. Приемната изпълнява функцията си да информира посетителя за световния паметник на културата до 2005 година. След това е затворена. Животът в нея се възражда, когато през 2018 г. сградата е трансформирана в детска градина.

“През 1980 г. ми бе възложена задача за преустройство на сградата на ул. „Ген. Паренсов“ No11 в гр. София, за да се превърне в  Централен дом на учителя. Тя беше върната на Съюза на учителите след 50–60-годишно използване за други цели (хотел, поликлиника, профсъюзен дом на металурзите). Сградата беше в окаяно състояние, помещенията бяха с малки квадратури и свързани с тесни коридори”, разказва арх. Столаров за друг свой знаков обект.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

“Обърнаха се към мен да направя ремонт. Отидох в общината, взех проектите и документацията, по която е построена сградата. Собствениците се оказаха учителско семейство, което я завещава през 1927 г. „на българското учителство“. Постъпката на тези хора много ме впечатли. Вярвам, че ако са имали необходимите средства, биха завършили къ- щата по отговарящ за мястото и околната застройка начин”. С тези думи Пеньо Столаров обяснява вдъхновението си, което превръща сградата в днешния и впечатляващ вид.

Историите от Германия и България са много и всяка една от тях показва как талантът на архитекта съживява или ражда сгради, които носят и история, и собствен характер. Срещата ви с проектите на архитект Пеньо Столаров е в галерия УниАрт на Нов български университет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам