Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

По следите на липсващите сантиметри асфалт

Главният прокурор изпрати писма до служебните министри Иван Демерджиев и Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната. Това съобщиха от прокуратурата.

Информацията бе поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“, се посочва в съобщението.

Наличната в МВР и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок.

Тя е от съществена важност и е определяща, за да може прокуратурата да започне проверки, за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания, се  посочва в писмата.

Иван Шишков при една от проверките/Снимка: БТА

Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР. То от своя страна следва да уведоми своевременно компетентните прокуратури като предостави събраните данни или доказателства. В случай че при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме действия в изпълнение на компетентността си, посочват от прокуратурата.

Преди дни министърът на регионалното развитие Иван Шишков заяви, че 30% от асфалта на Северната скоростна тангента в София липсва. Вчера министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи в интервю за БНР, че една част от проверките, които МВР прави, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга част – на европейската. “Ще има изненади при съобщаването на имената”, каза министърът. Той допълни, че изненадите ще са на фона на това, на което сме свикнали до момента – районни кметове, зам. министри или вече отстранени министри.

Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на достатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми, установява се, че част от вложения материал е некачествен.

Шишков и Демерджиев, снимка: БТА

“Има разследвания за некачествено строителство на пътища и ще има, тези проверки ще продължат”, обеща още Демерджиев.

Още от Built.bg:  МРРБ: Инфраструктурата на 29 общини ще бъде обновена с над 122 млн. лв. от държавния бюджет

От своя страна Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара “Пътища”, отново в ефира на БНТ, посочи, че за проверка не се приема една ядка и има техническа спецификация, одобрена от АПИ.

Отношението към бранша не е етично. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството се опитва да ни злепоставят умишлено. В момента се насажда в обществото мнението, че цялата пътна гилдия се е сдружила, за да краде от асфалта. В тази група трябва да добавим и Европейската комисия… Има недостатъци, никой не е безгрешен. Пътните строители сме олицетворение на това, което представлява цялата държава. Но да се говори на ангро за целия строителен сектор, е неприемливо. Най-вероятно с Камарата на строителите ще излезем с писмена позиция по този въпрос.

Стефан Чайков, снимка: БТА

По думите му авансовите плащания са нормална търговска практика извън България. И даде пример с обекти в САЩ, при които авансите достигат до 80%.

При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам