Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

По телефона: Какво си казаха Путин и Ердоган

Снимка: BTA/AP

Руският президент Владимир Путин е заявил в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че спиране на руската военна операция в Украйна е възможно, само ако Киев прекрати бойните действия и изпълни исканията на Москва, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Киев след разговора между двамата лидери.

“Владимир Путин е информирал за хода на специалната военна операция за защита на Донбас, изложил е принципните подходи и оценки в този контекст, подробно е разяснил поставените основни цели и задачи. Подчертано е, че специалната операция върви по план и в съответствие с графика”, се казва в съобщението.

Отбелязно е, че руските въоржени сили “правят всичко възможно за запазване на живота и осигуряване на безопасността на мирните граждани, като точкови удари се нанасят изключително по обекти на военната инфраструктура”.

В разговора Путин е потвърдил “готовността на руската страна за диалог с украинските власти и с чуждестранните партньори с цел уреждане на конфликта”. “Наред с това е обърнато внимание на безперспективността на всякакви опити за забавяне на преговорния процес, които се използват от украинските сили за сигурност за прегрупиране на своите сили и средства.

В тази връзка е подчертано, че спиране на специалната операция е възможно само в случай на прекратяване от Киев на бойните действия и изпълнение на добре известните искания на Русия”, се казва в съобщението.

“Изразена е била надежда, че в хода на планирания пореден кръг преговори представителите на Украйна ще проявят по-констурктивен подход, отчитащ в пълна степен възникващите реалности”.

В разговора “президентите на Русия и Турция са констатирали важността от поддържане на контакти по линия на дипломатическите и военните ведомства на двете страни”, се казва в съобщението на Кремъл. В него се добавя, че Путин е “потвърдил готовността на руската страна да окаже всякакво необходимо съдействие за безопасната евакуация на турските граждани от районите на бойни действия”.

Още от Built.bg:  Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева

Лидерите са акцентирали на взаимната нагласа за продължаване на взаимноизгодното руско-турско търговско-икономическо сътрудничество, според съобщението на Кремъл. Те са се договорили за “поддържане на тесни контакти на различни равнища”.

В съобщението на Кремъл се отбелязва също, че в разговора Ердоган е дал критична оценка на действия на Запада по отношение на дейци на руската култура.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам