Бюлетин

По телефона: Какво си казаха Путин и Ердоган

Снимка: BTA/AP

Руският президент Владимир Путин е заявил в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че спиране на руската военна операция в Украйна е възможно, само ако Киев прекрати бойните действия и изпълни исканията на Москва, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Киев след разговора между двамата лидери.

“Владимир Путин е информирал за хода на специалната военна операция за защита на Донбас, изложил е принципните подходи и оценки в този контекст, подробно е разяснил поставените основни цели и задачи. Подчертано е, че специалната операция върви по план и в съответствие с графика”, се казва в съобщението.

Отбелязно е, че руските въоржени сили “правят всичко възможно за запазване на живота и осигуряване на безопасността на мирните граждани, като точкови удари се нанасят изключително по обекти на военната инфраструктура”.

В разговора Путин е потвърдил “готовността на руската страна за диалог с украинските власти и с чуждестранните партньори с цел уреждане на конфликта”. “Наред с това е обърнато внимание на безперспективността на всякакви опити за забавяне на преговорния процес, които се използват от украинските сили за сигурност за прегрупиране на своите сили и средства.

В тази връзка е подчертано, че спиране на специалната операция е възможно само в случай на прекратяване от Киев на бойните действия и изпълнение на добре известните искания на Русия”, се казва в съобщението.

“Изразена е била надежда, че в хода на планирания пореден кръг преговори представителите на Украйна ще проявят по-констурктивен подход, отчитащ в пълна степен възникващите реалности”.

В разговора “президентите на Русия и Турция са констатирали важността от поддържане на контакти по линия на дипломатическите и военните ведомства на двете страни”, се казва в съобщението на Кремъл. В него се добавя, че Путин е “потвърдил готовността на руската страна да окаже всякакво необходимо съдействие за безопасната евакуация на турските граждани от районите на бойни действия”.

Лидерите са акцентирали на взаимната нагласа за продължаване на взаимноизгодното руско-турско търговско-икономическо сътрудничество, според съобщението на Кремъл. Те са се договорили за “поддържане на тесни контакти на различни равнища”.

В съобщението на Кремъл се отбелязва също, че в разговора Ердоган е дал критична оценка на действия на Запада по отношение на дейци на руската култура.

Източник: БТА

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам