Бюлетин

Почина чешкият архитект на “Танцуващата къща” в Прага

Чешкият архитект от хърватски произход Владо Милунич, който е съавтор с Франк Гери на забележителната “Танцуваща къща” в Прага, почина на 81 години, съобщи Асошиейтед прес.

Вестта за кончината му бе съобщена от чешкото обществено радио в неделя и потвърдена от семейството му.  Архитектът е страдал от сериозно заболяване.

“Танцуващата къща” е необичайна сграда, наподобяваща двойка танцьори и е рядък пример за модерна архитектура в Прага, забележителна с историческите си здания, църкви и монументи.

Заради силуета си Танцуващата къща е известна още като “Джинджър и Фред”, по имената на известните танцьори Джинджър Роджърс и Фред Астер. Съставена е от две основни кули – едната от стъкло и стомана, а другата от бетон и метал.

Снимка: AP

Сградата е построена на брега на река Вълтава, върху парцел на неоренесансова постройка от 19-и век, разрушена през Втората световна война. Тогавашният президент Вацлав Хавел предложил на Милунич да извърши архитектурно проучване за изграждане на център за изкуствата на терена. През 1992 г. компания от Нидерландия придобива имота за офис сграда и Милунич се свързва с канадско-американския архитект Франк Гери с предложение да участва в изготвяне на архитектурен проект.

Девететажната сграда на двата архитекти е завършена през 1996 г. и е отличена за най-добър архитектурен дизайн на годината от сп.”Тайм”. Необичайната конструкция предизвиква спорове и критики, че не пасва на историческия облик на квартала. Те обаче стихват на фона на нарастващия туристически интерес към зданието редом с исторически забележителности като Карловия мост и Пражкия замък.

Милунич е роден през 1941 г. в Загреб и е 16-годишен, когато семейството му се премества в Прага. Завършва архитектура в Чешкия технически университет, където по-късно става преподавател. Специализирал е три години в Париж в края на 60-те години. Автор на множество архитектурни проекти в чешката столица и другаде в страната.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам