Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Подготвя се подводен маршрут за разглеждане на потъналия античен град край Каварна

Исторически музей (ИМ) – Каварна и Центърът за подводна археология предвиждат през тази година да обозначат подводен маршрут, който да бъде ползван от туристите. Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия античен град край пристанището на Каварна. Това съобщи на БТА директорът на ИМ – Каварна Пенко Георгиев. Това лято ще бъдат маркирани и разчистени трасетата, а от следващото лято обектът ще можа да бъде посещаван.

„За да могат да го разгледат, желаещите трябва да имат подходяща екипировка и квалификация. Тъй като Черно море е много сложно и няма кристално чиста вода, като в южните морета. Тук особеното е, че не е толкова ясно и ако не те водят за ръка във водата и ти поставят ръката върху обекта да го напипаш, не можеш да го видиш. Морето е такова през по-голямата част от времето. Потъналият град обаче се намира на пристанището на Каварна, където времето позволява това да се случва. Така че се надявам, че ще бъде много интересен маршрут“, разказа Георгиев.

Само една сграда е разкрита от потъналия град през 2004 година. Открити са много детайли, свързани с тази сграда. Намерени са колони и огромни камъни, които са с жлебове с архитектурни орнаменти. „Ние ще го представим и със сухоземна съставна, за да знаят хората какво могат да видят под водата. Направили сме и 3D сканиране на мястото, това също ще бъде показано“, завърши Пенко Георгиев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам