Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Подготвя се проект на Национална стратегия за реформиране на строителния сектор

Подготвя се проект на Национална стратегия за реформиране на строителния сектор, като се очаква документът да е готов до края на тази година. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на конференцията “Строителството като индустрия на бъдещето – иновации и дигитализация”.

В стратегията ще бъдат обхванати няколко приоритетни области – електронно управление на инвестиционния процес, на образованието и на уменията в тази област, на устойчиво строителство, на иновации и научно-изследователската дейност, както и подсигуряване на информираност и активно участие на строителния сектор в правителствените планове за реформиране на строителството, каза министърът.

Снимка: БТА

Той изтъкна, че в подкрепа на изпълнението на тази стратегия ведомството вече е стартирало изпълнението на проект, свързан с електронното управление за изграждане на единен публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Целта да работи единен регистър, който да обедини всички регистри, които сега се поддържат от различни администрации.

Успоредно с това, от министерството се подготвя и втори проект за изграждане на единна информационна система по устройство на територията, инвестиционното проектиране и разрешаването на строителството, като целта е чрез информационната система да стане възможно режимите в инвестиционния процес да бъдат администрирани изцяло по електронен път. Министърът каза, че проектът е включен за финансиране в Националния план за възстановяване и устойчивост, който се очаква да стане активен и да постъпи финансиране по него през лятото на тази година.

Идеята е след създаването на единната информационна система за устройството на територията тя да бъде интегрирана с единния регистър, който ще съдържа крайните административни актове за извършените по Закона за устройството на територията (ЗУТ) административни услуги. Регистърът и единната информационна системата ще бъдат интегрирани с портал за устройството на територията. Целта е порталът да бъде интегриран и да надгради кадастралната система.

Още от Built.bg:  Габрово получи одобрение на проект за развитие на зоопарка в града

Министерството подготвя и промени в ЗУТ и “сериозен ремонт на инвестиционния процес” в посока неговото облекчаване чрез електронизацията му, каза министърът. С такова опростяване на административните процедури и премахване на някои от съществуващите може да се премине и към дигитализация на строителния процес, каза министърът.

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, който също се включи във форума напомни, че ведомството разполага с целия финансов ресурс на държавата да стимулира инвестициите и иновациите в икономиката. Той добави, че всички компании, които искат имат смислени проекти, ще бъдат финансирани по някой от много механизми, като визира европейските програми в областта на дигитализация и зелен преход. Министърът посочи, че строителният сектор трябва да си сътрудничи с науката и да е готов да плаща за научни разработки, за да бъде конкурентоспособен.

Мария Габриел, еврокомисар по “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” отбеляза, че се намираме в период на възстановяване от последиците на пандемията, но посочи, че основно предизвикателство е войната в Украйна, която ще има негативни последици върху европейската индустрия и сигурността на веригите за доставки. Габриел изрази от името на ЕК солидарността и подкрепата на Комисията за Украйна.

Тя изтъкна, че строителната индустрия осигурява 9 на сто от БВП на ЕС, 25 млн. души са заети в сектора, 99 на сто от фирмите в сектора са малки и средни и те осигуряват 83 на сто от общата добавена стойност. Същевременно Габриел отчете, че секторът в определен процент допринася за замърсяването на околната среда.

Еврокомисарят представи възможностите за финансиране на проекти в строителството в областта на иновациите, цифровизация и нови умения за професиите на бъдещето, като сред тях тя акцентира върху новата програма “Хоризонт Европа”, която е най-голямата за публична подкрепа в света по отношение на иновациите.

Още от Built.bg:  Атаката на Иран: Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети

Инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България акцентира върху предизвикателствата, пред които е изправен браншът през последните години, като открои пандемията и войната в Украйна. Той изтъкна също и предизвикателствата пред европейските държави, свързани с цифровизацията и с екологията.

Терзиев посочи, че строителството все още изостава при внедряването на високотехнологични решения и иновации. Той каза, че дигитализацията в строителство ще повиши конкурентоспособността на компаниите и ще съдейства за постигане на заложените в европейския Зелен пакт стратегически цели.

Терзиев напомни, че по инициатива на камарата, обединявайки усилията на браншови организации, водещи университети и институции, частния сектор, през 2021 г. беше учредено Сдружение “Европейски цифров информационен хъб в сектор “Строителство”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам