Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Подготвя се проект на нов Закон за ВиК

Над 13,5 млрд. лева са нужни към момента, за да се постигне задължителното съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води в страната. България не разполага с тези средства и се очаква финансиране от еврофондовете. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Министерството е сформирало междуведомствена работна група, която да подготви проект на нов Закон за ВиК, с който да се уреди политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура, каза министърът.

Той изтъкна, че в концепцията на новия проектозакон се залага ВиК инфраструктурата да е публична собственост. В една административна област ВиК услугите да се предоставят само от един ВиК оператор. По този начин за първи път чрез закон ще се създаде законово задължение всички оператори да са в една консолидирана общност, заяви министърът.

Снимка: БТА

В концепцията на проектозакона се предвижда също и намаляване на регулаторната тежест, ВиК услугите да се предоставят от публични предприятия, запазване на социалната поносимост на цената на ВиК услугите, но да се промени структурата на цените.

Липсата на консолидация на територията на дадена област лишава всички общини от областта от получаване на достъп до средствата от еврофондовете, напомни министърът. Той съобщи, че сега 22 от административните области вече са консолидирани и в тях се проектира и строи с финансиране от ЕС.

Поради отказ от консолидация на 17 от общо 265 общини в шест административни области – Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград, ВиК услугите се предоставят от повече от един оператор и тези области нямат достъп до еврофинансиране. 17-те общини са: Кресна, Сандански, Сапарева баня, Берковица, Троян, Пещера, Ракитово, Велинград, Сърница, Брацигово, Батак, Исперих и Самуил, които не вземат решения за влизане в областните асоциации по ВиК, както и общините: Дупница, Петрич, Панагюрище, Стрелча, които, след взето подобно решение, впоследствие са гласували отказ, обясни министърът.

Още от Built.bg:  758 жилища в 11 многофамилни сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам