Бюлетин

Подкрепата за отстраняване на Кевин Маккарти от поста председател на Камарата набира последователи

Снимка: AP

Няколко републиканци в Камарата на представителите на САЩ заявиха, че ще подкрепят предложението за отстраняване на техния съпартиец Кевин Маккарти от поста председател на Камарата, внесено по-рано от конгресмена Мат Гейц, републиканец от Флорида, съобщи “Хил”.

Според вестника трима членове на Камарата на представителите – Анди Бигс и Ели Крейн, и двамата републиканци от Аризона, и Боб Гуд, републиканец от Вирджиния – са обявили вчера подкрепата си за инициативата на Гейц. Към подкрепа на петицията за отстраняване на Маккарти клони и републиканецът Тим Бърчет.

Този брой може да се увеличи. Много от 20-те конгресмени, които не подкрепиха Маккарти по време на маратонските избори за председател на Камарата през януари, не са оповестили засега позициите си.

Съдбата на Маккарти до голяма степен ще зависи от това как демократите ще реагират на искането за освобождаването му. Ако достатъчно републиканци подкрепят усилията, демократите могат да го отстранят, като гласуват заедно с тях, или да го спасят, като гласуват против свалянето му.

Вчера републиканецът Гейц подаде искане за отстраняването на съпартиеца си Маккарти от поста председател на Камарата на представителите, като преди това го обвини, че е излъгал долната камара на Конгреса и президента на САЩ Джо Байдън по въпроса за финансирането на правителството.

От своя страна, Маккарти излъчва увереност на фона на усилията за отстраняването му. Вчера сутринта той заяви пред репортери, че подкрепата за него в Камарата на представителите от страна на Републиканската партия е “много силна”, а в неделя заяви “ще оцелея”, ако срещу него бъде внесен вот.

Републиканците контролират Камарата на представителите с малко мнозинство от 221 срещу 212 гласа и ще бъде необходимо най-малко петима от тях да не гласуват за Маккарти, за да бъде застрашен постът му, но само в случай, че и всички демократи гласуват срещу него.

Още от Built.bg:  Евростат: Строителството в ЕС през септември се е увеличило, в България се отчита понижение

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам