Бюлетин

Подписан е договор за предварителни инженерни дейности на нов реактор “Ей Пи 1000” в АЕЦ “Козлодуй”

“Уестингхаус електрик” (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” за изграждане на нов реактор с технологията “Ей Пи 1000” (AP1000) на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщават в писмо до медиите от компанията, отговаряща за комуникациите на американската компания в България.

БТА потърси за коментар “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, но към този момент няма получен отговор.

През настоящия месец стартира изпълнението на договора, който включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ “Козлодуй” инфраструктура.

Снимка: АЕЦ “Козлодуй”

“Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+ (три плюс), която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население”, каза Дейвид Дърам, президент “Енергийни системи” в “Уестингхаус”. “Бихме искали да благодарим на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и доказала се в реална експлоатация технология”.

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000.

Още от Built.bg:  Ердоган предложи на Мъск да построи завод на „Тесла“ в Турция

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000. През декември 2022 г. “Уестингхаус” подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ “Козлодуй”, като доставките ще започнат през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на “Уестингхаус” във Вестерос, Швеция, като това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, се отбелязва в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам