Бюлетин

Подпочвени води осуетяват археологическото търсене на “кралицата” на римските пътища

Италиански археолози казаха, че може би никога няма да намерят останките от началния участък от първата магистрала в Древен Рим, Виа Апия (Апиев път), предаде Ройтерс. Причината е, че подпочвените води правят невъзможно да се копае достатъчно дълбоко, за да се стигне до нея.

Магистратът Апий Клавдий Цек поставя началото на Апиевия път през четвърти век преди Христа. В древността той е бил известен като “regina viarum” или кралицата на пътищата, поради важността му да свързва Рим с Бриндизи – пристанище в югоизточния край на Италия с морски достъп до Гърция и други части на Източното Средиземноморие. През Средновековието това е бил пътят на поклонниците до Светите земи.

Смята се, че легендарната му “първа миля” (1 миля – 1609 метра) лежи на около осем метра под земята до древните бани на Каракала. Продължилите с месеци усилия за откриването й обаче са на път да бъдат прекратени още тази седмица.

Разкопките са достигнали дълбочина от пет до шест метра, но “много силно течение на подпочвени води ни попречи да продължим”, каза пред репортери професор Рикардо Сантанджели Валенцани от Третия Римски университет.

Валенцани обяснява, че помпите работят непрекъснато, за да изчистят водата от мястото на разкопките и да направят възможно проучването, но няма да са достатъчно мощни, ако продължат да копаят на по-голяма дълбочина.

Разкопките въпреки това не са обявени за неуспешни, тъй като са разкрили ценни следи от живота от втори до края на 18-и век, включително древна римска статуя и една от най-ранните монети, сечени от папа – от около 690-730 г.

Още от Built.bg:  Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост - за саниране и мерки за енергийна ефективност

“Осемте метра под краката ни се равняват на триетажна сграда и са резултат от 3000 години история на града”, казва Даниеле Манакорда, друг професор, участващ в проекта.

В последен опит да открият следи от основополагащите камъни на Апиевия път, археолозите ще извадят проби от това, което е останало неразкопано чрез ядково сондиране, преди да покрият мястото.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам