Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Подводният съд „Титан“ е претърпял „катастрофална имплозия“

Петимата души на борда на изчезналия батискаф „Титан“ са загинали при „катастрофална имплозия“, съобщи бреговата охрана на САЩ, печален край на международната операция за издирване на плавателния съд, изчезнал при експедиция до останките от корабокрушението на „Титаник“, предаде Ройтерс.

„Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан“, заяви компанията „Оушън Гейт“, компанията собственик на изчезналия съд за подводно плаване. „Сърцата ни са с тези пет души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент.“

Вчера сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри останките от батискафа на около 500 м от мястото, където са отломките от корабокрушението преди на потъналия преди повече от век презокеански лайнер „Титаник“, в отдалечен район на Северния Атлантик, заяви на пресконференция контраадмирал Джон Могър от бреговата охрана на САЩ.

„Откритите отломки говорят за катастрофална имплозия на борда на плавателния съд“, добави той.

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на „Оушън Гейт“, който е управлявал подводния апарат.

Загиналите на “Титан” пасажери, снимка: AP

Спасителни екипи от няколко страни дни наред претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри в открито за всякакви следи от 7-метровия „Титан“. Подводният плавателен съд загуби връзка със спомагателния си кораб в неделя сутринта, около час и 45 мин. след началото на спускането.

Още от Built.bg:  Природният газ поскъпва с над 8 процента от юни

Могър заяви, че е трудно да се каже кога е настъпила повредата на апарата. Силите, участващи в спасително-издирвателната операция, бяха разположили в продължение на повече от три дни сонарни шамандури, които за това време не са засекли никакви шумове от силен взрив, добави той.

Във вторник и сряда те засякоха звук, който временно вдъхна надежда, че хората на борда на „Титан“ са живи и че се опитват да изпратят сигнали чрез почукване по корпуса на подводницата.

Но властите заявиха, че анализът на тези шумове не дава категорични резултати от какво са и че те може изобщо да не са от плавателния съд.

„Не личи да има каквато и да било връзка между шумовете и местоположението на морското дъно“, каза Могър.

Батискафът “Титан”, снимка: AP

Безпилотните апарати, които в момента са изпратени да претърсват океанското дъно, ще продължат да събират данни, посочи той, но все още не ясно дали ще бъде възможно да бъдат прибрани телата на загиналите предвид характера на инцидента и екстремните условия на тази дълбочина.

Според властите са открити общо пет големи парчета от „Титан“, включително по-голямата част от вътрешния корпус.

Надеждите за успешен край на операцията започнаха да чезнат през вчерашния ден, когато изтече 96-часовият срок, за който се предполагаше, че има кислород на борда на „Титан“, в случай че апаратът все още беше непокътнат.

Снимка: AP

Експедициите до останките на потъналия през 1912 г. „Титаник“, организирани от „Оъшън Гейт“ от 2021 г., струват по 250 000 долара на човек, става ясно от сайта на компанията.

През 2018 г. по време на симпозиум на експерти от сферата на производството на подводни плавателни съдове, както и в съдебен иск срещу бивш директор „Морски плавания“ в „Оушън Гейт“ са били изказани съмнения за безопасността на „Титан“.

Още от Built.bg:  Климатичните промени са причина за 26 дни екстремни горещини по целия свят в рамките на година

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам