Бюлетин

Подземните газохранилища в ЕС са пълни средно на 56 процента, българското – над 77 на сто

Снимка: БТА

Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на 55,98 процента към 11 април, показват данните на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 77,54 на сто. Според данни на “Европейски газов анализ” (European Gas Analytics) в Европа 62,10 от природния газ е LNG (втечнен природен газ). Данните на AGSI сочат, че по същото време миналата година газовите хранилища в ЕС са били пълни 27,26 процента, докато българското на 16,11 на сто.

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Португалия и Швеция – съответно на 95,51 и 95,24 процента. Най-малко газ има в газохранилищата във Франция и Белгия – 28,43 и 39,09 на сто.

Според изискванията на нормативната уредба в България топлофикационните дружества в страната трябва да осигуряват подаването на топлинна енергия към клиентите си в периода от 1 октомври до 30 април. Това обаче не означава, че парното се пуска и спира автоматично на тези дати. Настоящият отоплителен сезон 2022/23 година започна около 9-10 ноември 2022 г. за повечето топлофикационни дружества в страната. В Европа отоплителният сезон в Европа започна на 14 ноември 2022 г.

БТА припомня, че изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева каза, че в момента работна група обсъжда механизъм за компенсиране на търговците, които са нагнетили газ в Чирен. “Булгаргаз” има около 300 млн. куб. метра там. За да може да се постигне оптимална цена, през следващия зимен период е важно да се намери механизъм за компенсация на скъпия газ. Този газ ще остане през лятото в Чирен, защото хранилището е пълно на 77 процента. Затова целта е компенсацията да позволи цената през следващия отоплителен сезон да бъде конкурентна. “Чирен трябва да си влезе в ролята, в която винаги е бил. Лятото ние нагнетяваме на ниски цени и газа в Чирен винаги сме го използвали да потиска високите цени през зимния период”, добави Златева.

Още от Built.bg:  Международният печат за среащата между Джо Байдън и Си Цзинпин

На 5 април в Чирен беше подписан договор заразширениото на капацитета на подземното газохранилище “Чирен”

Цялостният проект за разширяването му предвижда да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра. Нагнетяването трябва да се увеличи до 8 млн. куб. метра на ден. Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен – Бутан.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам