Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Подземното газохранилище “Чирен” и новата ядрена централа на АЕЦ “Козлодуй” ще са обекти с национално значение

Министерският съвет прие решение за определяне на проекта за изграждане на газопровод, свързващ подземното газохранилище “Чирен” със съществуващата газопреносна мрежа на “Булгартрансгаз” в района на с. Бутан, за обект с национално значение и национален обект, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Инвестиционното предложение е тясно свързано с целите за разширяване капацитета на “Чирен”. С изграждането на газопровода ще се създаде техническа възможност за добив и нагнетяване на природен газ, съответстващи на повишените капацитети на съоръжението по нов маршрут.

След реализацията на бъдещото трасе ще се повиши сигурността на доставките на природен газ до и от “Чирен”, тъй като той ще се пренася по още един маршрут.

С решението на Министерския съвет проектът ще се ползва с приоритетен статут на национално равнище и ще бъдат постигнати редица облекчения при провеждане на изискваните процедури по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и др.

Снимка: БТА

С друго решение Министерският съвет реши планираната нова ядрена централа на Площадка №2 на Атомната електроцентрала (АЕЦ) “Козлодуй” да бъде определена за обект с национално значение и за национален обект. Площадката е избрана от “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” ЕАД и е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12 януари т.г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй” с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да обяви ядрената централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за “национален обект” по смисъла на Закона за държавната собственост.

Още от Built.bg:  Природният газ поскъпва с над 8 процента от юни

Определянето на обекта за национален и с национално значение ще приоритизира проекта и ще улесни значително административните процедури, свързани с устройственото планиране. Като следствие от взетото решение ще бъде възможно започването на реални дейности в съответствие с условията и мерките на Решението по Оценката на въздействието на околната среда и с изискванията в заповедта на АЯР за одобряване на Площадка 2.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам