Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Политико”: България няма да може да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г.

България няма да успее да се присъедини към еврозона на 1 януари 2025 г. Това посочват експерти и политици пред изданието “Политико”, което публикува статия относно кандидатурата на нашата страна да приеме еврото за своя национална валута.

България няма да може да се присъедини към валутния съюз в началото на идната година не само заради политическите сътресения в страната, но и заради “упорито” високата инфлация, както и заради липсата на обществена подкрепа за приемане на еврото. Това посочва изданието в статия, озаглавена “България не може да са присъедини към еврозоната през януари. Ето защо”.

По-реалистично би било България да стане част от еврозоната “най-рано” през януари 2026 г., като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с преминаването от една национална валута към друга. Това посочва пред Синция Алчиди, която е старши изследовател в базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания (Centre for European Policy Studies – CEPS).

Редица представители, сред които и управителят на Българската народна банка Димитър Радев, акцентират върху перспективата за приемане на България в еврозоната в средата на 2025 г., ако това не бъде постигнато през януари идната година.

Специалисти и експерти, които отговарят за техническите аспекти на процеса по приемане на еврото за национална валута, са определили пред “Политико” като нетипично евентуалното присъединяване на България към еврозоната в средата на годината. Обикновено страните се присъединяват в началото на годината по административни причини, отбелязват експертите.

Първоначално България възнамеряваше да се присъедини към еврозоната в началото на 2024 г., но се наложи да отложи тази цел с една година, тъй като в началото на 2023 г. все още не отговаряше на критериите за присъединяване, посочва “Политико”.

Още от Built.bg:  Какви послания отправиха европейските лидери в Деня на Европа

“Твърдо съм убеден, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Въпросът е кога вашата страна ще въведе еврото като своя валута, а не дали (ще го въведе – бел. ред.)”. Това заяви в София председателят на Еврогрупата (групата на финансовите министри на страните от еврозоната) Паскал Донахю в София, цитиран от “Политико”. Целта на неговото посещение в България бе да бъде увеличена подкрепата за “колебливата кандидатура” на страната да стане 21 държава, която ще приеме еврото за национална валута, се посочва в статията.

Инфлацията е проблем 

Присъединяването към еврозоната е типичен за Европейския съюз процес, при който страните се оценяват от Европейската централна банка (ЕЦБ), преди финансовите министри на ЕС, представителите на Европейския парламент и лидерите на страните от Евросъюза да обсъдят въпроса, отбелязва “Политико”.

“Критериите за конвергенция”, на които трябва да отговаря дадена страна, за да покрие изискванията за присъединяване към еврозоната, включват стабилен обменен курс на националната й валута, постигане на целите по отношение на бюджетния дефицит и съотношението на държавния дълг към БВП, както и привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на ЕС.

Следващият доклад на ЕЦБ за България, който ще определи дали страната е готова да се присъедини, се очаква преди лятото посочва изданието.

Европейската централна банка, снимка: AP

За да се присъедини към еврозоната, България трябва да постигне средна инфлация не повече от 1,5 процентни пункта над тази в трите “най-добре представящи се” (по отношение на този показател) държави от Евросъюза.

Това е мъглива формулировка, която не определя точното равнище на нивото на инфлация, което дадена страна трябва да постигне, за да покрие този критерий, се отбелязва в статията.

Още от Built.bg:  МРРБ: Инфраструктурата на 29 общини ще бъде обновена с над 122 млн. лв. от държавния бюджет

“Единствената пречка за България, (за да се присъедини към еврозоната – бел. ред.) е критерият за инфлацията”. Това посочва Жолт Дарваш, който е старши научен сътрудник в икономическия институт “Брьогел” в Брюксел.

Според него страната е “в добра бюджетна позиция”. Държавният дълг на България е нисък, а бюджетният й дефицит е под контрол, отбелязва икономистът.

Настоящата прогноза, според която средното ниво на инфлация ще достигне 2,9 на сто през 2025 г. “предполага, че България може да се присъедини (към еврозоната – бел. ред.) през 2026 г.”, отбелязва Дарваш.

Според него съществува “известно пространство за маневриране” във връзка с мъгливата формулировка относно конкретното ниво на инфлация, което трябва да бъде постигнато. Това създава възможност за България да приеме еврото като национална валута по-бързо, но страната трябва да я използва “обосновано”, посочва експертът.

Руска дезинформация

В статията на “Политико” се посочва, че в България има политическа воля за присъединяване към еврозоната, но се оказва, че е много по-трудно да бъде формирано положително общественото мнение по този въпрос.

Проучване на Евробарометър от миналата година сочи, че българите демонстрират по-ниска от средната за ЕС подкрепа за присъединяване към еврозоната. Участниците в допитването изразяват по-висока от средната за ЕС загриженост, че приемането на еврото за национална валута може да доведе до спекулативно повишаване на цените.

Високопоставени служители на ЕС са посочили пред “Политико”, че спонсорираната от Русия дезинформация е допринесла за тези настроения сред българите.

Изданието отбелязва, че присъединяването на България към еврозоната през януари 2025 г. официално се ползва с подкрепата на страните от валутния съюз. На практика обаче високопоставени представители неофициално посочват, че тази цел почти сигурно няма да бъде постигната.

Още от Built.bg:  Най-големият завод за улавяне на въглероден диоксид от въздуха отвори в Исландия

“Това е изключено”, е заявил един от тези представители, цитиран от “Политико”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам