Бюлетин

Политико: ЕК ще поиска обяснения от България за „вратичката“ в санкциите срещу Русия

Снимка: БТА

Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като руска петролна фирма в страната се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл, пишат в изданието „Политико“ Виктор Джак и Джорджо Леали.

Авторите посочват, че България се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол и е позволила милиони барели руски петрол да достигнат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която след това е изнасяла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

„Политико“ съобщи за разкритията вчера. „Обръщаме внимание на станалото и помолихме българите да обяснят (действията си)“, каза високопоставен служител на Еврокомисията, получил анонимност, за да говори откровено, отбелязва изданието.

„Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми“, каза служителят, добавяйки, че „се опитваме да ги премахнем постепенно, но не мога да скрия факта, че все още има няколко „дупки“ тук и там.“

Освен приблизително 983 милиона евро, получени от Русия през „вратичката“ чрез налози върху производството и износа, тя също така генерира почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията „Лукойл“, откакто изключението започна да действа на 5 февруари. Това се казва в класифициран анализ, изготвен за българския парламент и видян от „Политико“.

Снимка: AP

София спечели дерогацията от забраната на ЕС за внос на превозван по море руски суров петрол миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност.

“Лукойл” не наруши санкциите, но изпрати почти 3 милиона барела рафинирани продукти с руски произход по море само между март и юли тази година, включително до страни от ЕС като Малта, показват данни за доставките – еквивалентно на приблизително един от всеки пет барела суров петрол нефт, пристигащ на местното пристанище Бургас и след това преработен в рафинерията, пише „Политико“.

Още от Built.bg:  "Арена Бургас" е негодна за домакинства на спортни събития

Припомняме, че вчера говорител на Европейската комисия каза на пресконференция в Брюксел, че „нямаме данни, които да споделим, следим общодостъпните съобщения. Когато се установи проблем, поддържаме контакт със съответната държава от ЕС. В общия случай сме в тясна връзка с държавите от ЕС, за да осигурим уеднаквено прилагане на санкциите”.

Говорителят на ЕК поясни, че България получи изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол. Това изключение бе допуснато, за да се даде сигурност на снабдяването в България. За България е предвидена също отстъпка за износ на определени преработени петролни изделия за държави извън ЕС по причини, свързани с опазването на околната среда и сигурността.

Тези две изключения са временни и се предвижда да отпаднат на 31 декември догодина, отбеляза говорителят. Той добави, че ЕК подготвя списък от допълнителни санкции, като се предвиждат още способи за избягване на заобикалянето на наложените от ЕС ограничителни мерки.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам