Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Политико”: Шарл Мишел е призовавал Урсула фон дер Лайен да представи “възможно най-скоро” предложения за таван на цените на газа

Снимка: AP

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поискал от шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи “възможно най-скоро” законодателство за въвеждане на пределни цени на природния газ. Това съобщи сп. “Политико”, позовавайки се на писмо от Мишел до Фон дер Лайен, до което медията е получила достъп.

В писмото, изпратено на 7 ноември, председателят на Европейския съвет е призовавал Комисията да представи в срок “временен ценови коридор за трансакциите с природен газ”, за да могат министрите на енергетиката на 27-те страните членки да го обсъдят на Съвета “Енергетика “, планиран за 24 ноември. Също така Мишел очаква от ЕК да “сподели очаквания график” за довършване на работа по темата.

Еврокомисията  заяви обаче пред представители на страните членки, че ценовият таван на газа е рисковано, почти неосъществимо начинание, и не се препоръчва, са съобщили трима представители на страни от ЕС. 

Двама от националните представители са казали пред Ройтерс, че не е възможно да се въведе таван за цената на газа, който в същото време да не засегне дългосрочните договори или сигурността на доставките.

Противно на това Мишел посочва в писмото си, че държавни и правителствени ръководители изрично са поискали въвеждането на подобна мярка на срещата на върха на Европейския съвет, проведена в края на миналия месец.

“В заключенията, одобрени съвместно от 27-те лидери, взехме решение за съставяне на ясна рамка за по-нататъшни действия. По-специално, параграф 18 идентифицира (…) кои конкретни решения сега трябва да бъдат взети спешно – включително временен ценови коридор за трансакции, свързани с природния газ”, пише още в писмото, според което “министрите на енергетиката (на ЕС) се събраха на 25 октомври, за да постигнат напредък по тази рамка. Въпреки това, за да се постигне допълнителен напредък и резултати, законодателните предложения трябва да бъдат незабавно внесени от Комисията, за да допълнят пакета от 18 октомври”.

Още от Built.bg:  Байдън отправи най-острия си упрек към Нетаняху от началото на войната в Газа

“Европейският съвет продължава да се занимава с този въпрос и ще даде допълнителен тласък на процеса, ако е необходимо”, гласи още писмото до Фон дер Лайен.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам