Бюлетин

Положително е становището на МРРБ за финансиране укрепването на крайбрежното свлачище в квартал “Сарафово” в Бургас

Снимка: БТА

Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е издало положително становище за финансиране за укрепване на крайбрежното свлачище в квартал “Сарафово” в Бургас. Това бе посочено по време на парламентарния контрол от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на въпроса на депутата Андрей Рунчев (ГЕРБ) относно крайбрежното свлачище в местността Ъгъла до квартал “Сарафово” в Бургас. От парламентарната трибуна депутатът Рунчев разказа, че от началото на 2022 г. свлачището е изключително опасно заради периодичното откъсване на асфалтова настилка, което застрашава живота и здравето на преминаващите автомобилни шофьори и велосипедисти.

“Изградената алея в близост до този опасен участък е нова, чудесна, пешеходна, но проблемният терен попада между солниците и тази алея и права на управление върху него има единствено областният управител на град Бургас“, каза министър Цеков. По негови думи от името на кмета на Бургас са проведени няколко комисии и е подадено искане за финансиране на ремонт към МРРБ, което е подновено през 2023 г., но не са установени нови свлачища от алеята.

Според регионалният министър за участъка на свлачището се търси финансиране за над 6 милиона лева, но фактите от проучванията показват, че има “ерозия по асфалта и то не може да бъде финансирано по бюджета на МРРБ, защото конструкциите са свързани със свлачищни процеси и ерозия“, които не са под юрисдикцията на МРРБ. “Община Бургас не може да бъде възложител по закон, такива права има единствено областният управител“, уточни Цеков и допълни: “Въз основа на фактите МРРБ не може да финансира проекта, но дава положително становище за финансиране на този проект от компетентната институция“.

Още от Built.bg:  Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам