Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Полша подготвя планове за извънредни ситуации при доставките на газ за бизнеса

Полша подготвя планове за извънредни ситуации за ограничаване на доставките на газ за предприятията в случай на затруднения при задоволяване на търсенето през есенно-зимния период. Това заяви днес на брифинг полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС.

По думите му правителството не вижда заплахи за доставките на газ за домакинствата. “Ще направим всичко, за да бъдат възможно най-ниски цените”, добави той. “Ще направим всичко, за да могат хората на първо място да отопляват домовете си и да приготвят храна”, каза премиерът. “Ако говорим за следващите нива на достъп до газ, както казваме в енергийния сектор, се подготвят различни резервни планове, за да не бъдем изненадани”, допълни Моравецки.

Според него тези планове ще бъдат задействани само при необходимост. Обмисля се вариант да бъдат въведени ограничения по такъв начин, че полската икономика да страда възможно най-малко от намаляване на доставките на газ. Той уточни, че това все пак са резервни планове и изрази надежда да не се налага да бъдат задействани.

Снимка: AP

Моравецки посочи, че Полша потребява от 20 до 21 милиарда кубични метра газ (годишно – бел. ред.). В страната се произвеждат 4 милиарда кубични метра, 6 милиарда кубични метра газ могат да се доставят през терминал за втечнен газ. Има и енергийни връзки с Чехия и Германия, скоро ще бъде пуснат интерконектор с Литва, както и газопроводът “Балтик пайп”. Според Моравецки купуването на синьо гориво от европейската газова борса няма да тласне нагоре цените.

По-рано в интервю за вестник “Билд” министър-председателят на Полша поиска от Европейската комисия да наложи мита върху доставките на руски газ, петрол и въглища в размер на 25-35 процента. По думите му тези, които се придържат към ембаргото, ще трябва да плащат за по-скъп втечнен газ или петрол от други източници, а това ще бъде справедливо, само ако руският внос на енергия е значително по-скъп.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам