Бюлетин

Постоянните представители на страните от Евросъюза съгласуваха девети пакет санкции срещу Русия

Постоянните представители на 27-те страни от ЕС съгласуваха девети пакет санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. Той ще бъде утвърден с писмена процедура, тоест без по-нататъшни обсъждания. Това съобщи чешкото председателство на Съвета на ЕС, цитирано от агенциите.

“Постоянните представители постигнаха принципно съгласие по санкционния пакет срещу Русия в рамките на продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна. Това е трети пакет, съгласуван в рамките на чешкото председателство на ЕС. Той ще бъде утвърден утре с писмена процедура”, се казва в съобщението.

Постоянните представители приеха решението си, докато същевременно вървеше лидерската среща на ЕС.

Снимка: AP

Подробности какво точно предвиждат санкциите, не бяха разкрити. Те ще станат ясни при обнародването на новия пакет в “Официалния вестник на ЕС”.

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) предложи като част от новите санкции да бъдат наложени забрани за влизане в ЕС и замразяване на активи на още почти 200 руски официални представители и военни офицери. Мишена на новите наказателни мерки ще станат министри, губернатори на региони и политически партии. Очаква се да бъдат въведени и механизми за контрол върху износа на стоки с възможна двойна употреба с цел да се ограничи достъпът на руската армия до оръжия, които след това могат да бъдат използвани за нападения срещу Украйна. Друго нещо, което се очаква, е да бъдат отнети лицензите за излъчване на територията на ЕС на още четири телевизии, за разпространение на пропаганда.

Снимка: AP

“Подкрепяме Украйна и правим така, че Русия да си плати за жестокостта си”, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, когато обявяваше официално предложението на комисията за новите санкции.

Още от Built.bg:  Какъв е потенциалът на България за развиване на "зелена индустрия"

Преговорите по поредния пакет санкции бяха белязани от разногласия по въпроса за това дали наказателните мерки няма да попречат на износа на руски земеделски стоки и торове за развиващите се страни.

Германия заедно с други страни като Франция и Нидерландия поискаха да бъдат направени корекции, които да гарантират, че няма да има проблеми с експорта на подобна продукция.

Но държави като Полша и Литва изразиха мнение, че твърденията, че санкциите застрашават износа на земеделски стоки, са “руска пропаганда”, целяща да отслаби европейските санкции.

Снощи двата лагера в крайна сметка са постигнали компромис. Според дипломати, цитирани от ДПА, при постигането му са били взети предвид исканията за гарантиране на продоволствената сигурност.

Досега обект на санкции са над 1240 физически и 118 юридически лица, свързани с Русия, включително президентът Владимир Путин и хора от най-близкото му обкръжение.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам