Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Потанин: Национализациите ще ни върнат в 1917 година

Снимка: www.kremlin.ru

Руският олигарх Владимир Потанин остро разкритикува възможно конфискуване от държавата на чуждестранните компании, обявили оттеглянето си от руския пазар след инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Потанин, който редовно оглавява списъка на най-богатите хора в Русия според класацията на “Форбс”, е близък до президента Владимир Путин, с когото са играли заедно хокей на лед.

“Бих призовал за по-предпазлив подход за конфискуването на компаниите, обявили оттеглянето си от руския пазар. Това ще ни върне назад, през 1917 г.” – годината на болшевишката революция, посочва Потанин в комюнике, публикувано снощи в Туитър от миннодибивния гигант “Норилск никел” (Норникел), в който той е основен акционер.

“Последствията от такава мярка – световно недоверие спрямо Русия от страна на инвеститорите – ще понасяме много години наред”, допълва той.

Потанин отбелязва и, че много компании не са сложили край на дейността си, а само временно са я прекратили, което решение е взето вероятно “под безпрецедентния натиск върху тях от чуждестранното обществено мнение”. Така че според него те могат да се върнат.

Изправена пред санкциите, предизвикали спад на рублата и допълнително ускоряване на инфлацията, Русия взе мерки за противодействие на възможно изтичане на валута и капитали в чужбина.

Без да произнася думата “национализация”, вчера Путин се обяви за назначаване на външни администратори начело на чуждестранните фирми, напускащи Русия, за да бъдат “прехвърлени на онези, които искат те да заработят”.

Той обаче увери, че Русия остава отворена за чуждестранни икономически актьори, които имат желание да бъдат в страната, и че техните права трябва да бъдат защитени.

Още от Built.bg:  Франс прес: "България и Румъния с единия крак в Шенген"

Управляващата партия “Единна Русия” от своя страна заяви, че е подготвила проектозакон, който ще бъде първи етап към национализацията на авоари на чуждестранни компании, напускащи руския пазар, за да се избегнат фалити и да се спасят работни места. Това ще става чрез съдебен администратор.

На 28 февруари, четири дни след нахлуването на десетки хиляди руски войници в Украйна, друг олигарх – Олег Дерипаска – поиска край на “държавния капитализъм” в Русия поради кризата, предизвикана от западните санкции.

Множество компании обявиха, че замразяват дейностите си в Русия, сред които “Кока-Кола” (Coca-Cola), Ейч енд Ем (H&M), “Макдоналдс” (McDonald’s), ИКЕА (IKEA), “Шел” (Shell) и Би Пи (BP).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам