Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Потоците газ на изток по “Ямал-Европа“ са намалели наполовина

Потоците природен газ по тръбопровода “Ямал –Европа“ тази сутрин са намалели наполовина по пътя си за Полша. Това се случва в същия ден, след като Русия нареди военните й сили да нахлуят в Украйна, предаде Ройтерс.

Все още не е ясно дали по-ниските потоци са свързани с развитието на ситуацията в Украйна, друг основен маршрут на руския газ за Европа. Руската газова компания “Газпром“ отказа коментар.

Газопроводът между Полша и Германия обичайно осигурява около 15 на сто от от руските доставки на газ на запад за Европа и Турция, но от декември работи в реверсивен режим. Това доведе до увеличение на цените на газа. 

Снимка: gazprom.com

По-рано тази седмица Путин заяви, че Русия ще продължи да доставя газ на световните пазари.

Потоците по тръбопровода “Ямал-Европа“ продължават да се движат в реверсивен режим за десета седмица, сочат данните на германския оператор на мрежата “Гаскейд“ (Gascade).

Потоците от Германия за Полша през измервателния пункт “Малнов“ днес са били 680 000 киловатчаса, което е наполовина спрямо вчерашните 1,5 милиона киловатчаса.

Очаква се новите резервации ли оферти за газовия поток от Германия за Полша да са около 700 000 киловатчаса до утре сутринта.

Руският монополист в износа на синьото гориво “Газпром“, който може да резервира пропускателнатa способност на дневни търгове, не е поръчал никакъв транзитен капацитет за февруари и март през маршрута.

Руският газов гигант не е резервирал капацитет за второто и третото тримесечие на годината и не планира да извършва спотови продажби на газ на електронната си платформа тази седмица

Заявките на капацитет за днес по другото основно трасе за руски доставки за Европа, от Украйна за Словакия през граничния пункт “Велке Капушани“, са били 622,477 мегаватчаса.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

Това е почти двойно над равнищата от последните дни и е на-големият резервиран дневен капацитет от 7 февруари.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам