Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Потъването на “Москва”

Руското министерство на отбраната съобщи тази вечер, че ракетният крайцер „Москва“, флагманът на руския Черноморски флот, е потънал след като е загубил устойчивост докато е бил теглен на буксир обратно към пристанище по време на буря, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Корпусът на кораба е повреден след експлозия и пожар, съобщиха руските информационни агенции.

Военното ведомство беше съобщило по-рано днес, че корабът от съветско време е тежко повреден от пожара, за който Украйна казва, че е резултат от неин ракетен удар.

Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, в момент, когато хората се подготвят за нови руски нападения, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот потъна в резултат на пожар, предаде Ройтерс.

Снимка: AP

Експлозиите изглежда бяха най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна.

Украйна пое отговорност за потапянето на „Москва“ и каза, че крайцерът от съветско време е бил ударен с ракета. Плавателният съд потъна докато беше теглен на буксир към пристанище, съобщи руското министерство на отбраната.

Повече от 500 моряци бяха евакуирани от кораба, след като мунициите на борба му експлодираха, посочи министерството, без да признае, че е имало нападение. Украйна съобщи, че е поразила „Москва“ с противокорабна ракета „Нептун“, родно производство.

Потъването на крайцера стана в момент, когато Русия продължава да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието, почти 50 дни след началото на нашествието й.

Още от Built.bg:  България ще се включи със 100 хил. евро в програма за възстановяване на Украйна

Жителите на Одеса и Мариупол, който е на брега на Азовско море, се готвят за нови руски атаки.

В ранното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски намекна за потъването на „Москва“ и предупреди за руските намерения да вземат на прицел източния Донбаски регион, включително Мариупол.

Зеленски отдаде дължимото „на всички онези, които спряха напредването на безкрайните конвои с руска военна техника, на онези, които показаха, че руските кораби могат да слязат на дъното“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам