Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Повече азерски газ, но по алтернативни трасета

Снимки: БТА

Всичките договорени количества природен газ от Азербайджан могат да бъдат доставени по алтернативни трасета, но проблемът идва от търговската част. Това коментира министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг.

По думите му консорциумът, който експлоатира находището “Шах Дениз”, както и цялата структура, се грижат по най-добрия начин за своите интереси. От встъпването в длъжност на новото правителство разговорите по тази тема се водят на най-високо ниво, включително и от премиера Кирил Петков. Всичко възможно е направено в това отношение и от страна на президента Румен Радев.

“Ако прегледате акционерната структура на съответния консорциум, ще видите, че не всичко подлежи на едностранно решение само от страна на Азербайджан”, отбеляза министър Николов. Той посочи, че в момента доставените количества азерски природен газ са значително по-малко, което е проблем. Засега съответните министерства в Азербайджан са изявили позитивна позиция за съдействие от тяхна страна за увеличение на доставките.

Интерконекторът между Гърция и България не е завършен, изтъкна министърът. Николов се надява да се срещне скоро с гръцкия си колега, за да се установи по какъв начин да се ускори проектът и да се спазят поне поредните удължени срокове.

Свободният пазар на природен газ е засегнат в много по-малък мащаб спрямо бизнеса в съседни държави, добави енергийният министър.

“В контекста на конкурентоспособност нашият бизнес в момента е привилегирован като първа точка на доставка на природен газ от Русия, както и заради компонентите, които са извън доставките от Газпром експорт – най-вече заради договора с Азербайджан”, отговори министърът на енергетиката Александър Николов на журналистически въпрос относно компенсациите за бизнеса.

Още от Built.bg:  Министър Милена Стойчева: Предстои създаването на Космическа агенция у нас

Договорените количества от Азербайджан са в размер на 1 млрд. кубични метра годишно или 2,7 млн. куб. метра дневно, уточнява БТА. Преди дни от “Булгаргаз” припомниха, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е изграден.

Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД. “Булгаргаз” ЕАД не може да влияе върху този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането му.

През 2020 г. азерският доставчик ни информира, че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден. При това положение “Булгаргаз” предупреди, че освен че не може да получава природен газ съгласно договора, е застрашен и от неустойки.

Азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB, допълниха от българския обществен доставчик на природен газ.

След като вече няколко пъти се отлага пускането на газопровода IGB, “Булгаргаз” заяви, че няма друг избор, освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение с изричното съгласие на доставчика. Българската компания договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА), отбелязват от обществения доставчик.

Към настоящия момент “Булгаргаз” получава количествата, които азерският доставчик се е съгласил да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества по алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна, подчертават от българското дружество.

Още от Built.bg:  Дейвид Камерън пристигна на работно посещение в България

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам