Бюлетин

Повече от половината обещани пари от държавата към пътностроителните фирми са изплатени

Към вчерашния ден са били са изплатени близо 55 процента от половината от дължимите от държавата суми към пътностроителните фирми, които са в размер на над 650 млн. лева. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Тодор Василев по време на неговото изслушване в парламентарната комисия по туризъм. 

На 10 май министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи по време на барламентарния блиц контрол, че малко над 20 процента или 110,4 млн. лева са изплатени към тази дата, като напомни, че парите са от бюджета на министерството. Тогава той уточни, че има сериозно забързване на процеса.

Целта е максимално бързо да разплатим парите към фирмите, от които искаме веднага да почнат работа по текущите ремонти, а освен това достатъчно дълго време са чакали момента, в който ще получат част от парите, коментира Василев.

За да се избегне проблемната ситуация с основните и текущите ремонти занапред, от пътната агенция са получили подробно разяснение от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) коя част от ремонта представлява текущ и коя основен.

На тази база всяко областно пътно управление, което пуска задание за работа към Агенцията, прикрепя към него и декларация, в която, по думите на Василев, се вижда, че всяка цифра и работа в това задание е съобразена с тълкуванието на ДНСК.

Василев допълни, че сега стриктно са подбрани пътищата, които могат да бъдат ремонтирани на базата на това пояснение от ДНСК и работите, които могат да се извършат под формата на текущ ремонт.

Всеки момент ще бъдат пуснати над 85 обществени поръчки за избор на изпълнител на проектиране, като става дума за пътища, които вече са в такова състояние, че по линия на текущия ремонт в момента могат само да бъдат запазени до извършването на основния.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам