Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Повече природа търсят купувачите на имотния пазар по време на пандемия

Апартаменти с повече стаи, партерни жилища със собствен двор, къщи, вили и парцели близо до големите градове – търсенето на подобни имоти отчита ръст от началото на изолацията и ограничителните мерки, наложени от пандемията, сочат анализи на агенциите на недвижими имоти.

Като ограничи движението и превърна жилищата в домове и офиси, а и в място, където децата учат онлайн, коронавирусната пандемия накара много хора да поискат да заменят тесния си апартамент със селска къща край големия град или да купят жилище с повече стаи.

Докато доскоро най-търсени бяха двустайните жилища, сега най-предпочитани са имотите с три и повече стаи, отчитат от Адрес Недвижими имоти. Новото явление се оформя като естествено следствие, произтичащо от условията на пандемия и промените в ежедневието на хората.

Над 50 на сто от потребителите проявяват интерес към апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещане за простор и уединение, повече лично пространство, както и комфортна среда поради обстоятелството, че прекарват много време затворени у дома, коментират от компанията.

Според данни на Адрес се очертава и друга интересна тенденция, характерна за големите градове, разполагащи с живописни крайградски зони и удобна връзка с центъра. Поради изнасянето на бизнеса в покрайнините на градовете много българи започнаха да търсят имоти именно в тези части.

Като красноречив пример може да послужи Варна, където строителството вече е свързало напълно града с курортите наблизо, строи се евтино и много хора купуват имоти, за да живеят целогодишно и при нужда да имат бърза връзка с централните зони на града.

Тенденциите, които започнаха след настъпването на пандемията, продължават да бъдат актуални и към момента. Жилищният пазар продължава да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища.

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

Това обуславя засиления интерес към по-големи апартаменти, към жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки, коментират от Bulgarian Properties.

По данни на компанията през третото тримесечие на 2021 г. делът на закупените тристайни жилища вече е 38 на сто, двустайните са 46 на сто от закупените апартаменти, а делът на четиристайните се запазва на 10 на сто. Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м.

И брокерите от Имотека отчитат повишаване на интереса към тристайните жилища – между януари и септември тази година 37 на сто от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34 на сто за същия период на 2020 година.

Анализ на Imoti.net отчита силен интерес към къщи в районите около София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км от града, а около Пловдив и Варна – до около 30 км.
“Купувачите предпочитат оживени и добре уредени села. Около София най-предпочитани са селата в посока Самоков и Боровец.

В Пловдив – селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Към този списък трябва да се добавят селата в Централния Балкан – около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян, Елена”, коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Засиленото търсене на къщи може да се обясни с възможностите, които предлагат този тип имоти в условията на извънредна епидемична обстановка – досег с природата, излизане на открито в собствен двор, чувството за свобода и спокойствие.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

Още преди пандемията се наблюдаваше тенденция млади семейства да се ориентират към по-спокоен живот извън големите градове, а извънредното положение само катализира процесите, отбелязват специалисти в бранша и прогнозират продължителност на тенденцията.

По данни на Imoti.net, търсят се предимно готови къщи с двор, които да се превърнат във втори дом. Интерес има както към имоти за закупуване, така и за наемане. Има интерес и към имоти, които се предоставят без наем, но срещу поддръжка и грижа за двора и насажденията в него.

Нуждата да живеем по-широко и по-комфортно, особено във време на пандемия, е обяснима и с факта, че българите разполагат средно с 1,2 стаи при 1,7 средно за ЕС, средно с 25 квадратни метра на човек при 43 квадратни метра в ЕС, 41 на сто от българите живеят в пренаселени жилища при средно 17 на сто в ЕС.

55 на сто от хората между 25 и 29 години, които са основни купувачи на жилища, живеят пренаселено. Данните бяха представени на състоялия се в края на октомври форум за недвижими имоти BalREc 2021.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам