Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Повече за заплати на учители, социални работници и работещи в здравеопазването в бюджета за София

Бюджетът на Столичната община за 2022 г. е с около 200 млн. лв. по-голям в сравнение с предходната година, което се дължи на два фактора, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция днес.

Първият фактор, по думите й, е увеличението с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители, социални работници и работещи в здравеопазването от държавно делегираните дейности. И вторият – почти 100 млн. лв. повече, които осигуряваме от инвестиционни заеми за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове, каза Фандъкова. Тя посочи, че именно чрез инвестиционни заеми, които София може да си позволи заради високия си кредитен рейтинг и бюджетната дисциплина, общината има възможност да продължи да строи стратегическа инфраструктура – метро и основни градски пътища.

Освен за разширението на метрото, в бюджета на общината са предвидени 93 млн. лв. за метровлакове, 25 нови трамвая и 52 електробуса. 23,7 млн. лв. осигурява Столичната община за довършването на ремонта на бул. “Цар Борис III” и за основен ремонт на релсов път. Общият размер на средства за пътна инфраструктура са 120 млн. лв. Към тях допълнително осигуряваме 50 млн. лв. за текуща поддръжка във всички райони, от които разпределяме 10 млн. лв. и към кметовете на райони.

Снимка: БТА

Въпреки тежката ситуация в транспорта на този етап запазваме размера на тези средства, каза Фандъкова и добави, че обектите са разпределени в две основни категории – изграждане и основни ремонти. За изграждането осигуряваме основно средства от инвестиционния заем, който получихме. Обектите, които тази година ще изпълняваме, са –  бул. “Т. Каблешков”, бул. “Филип Кутев”, “Източна тангента” – етап 1, бул. “Ломско шосе” – етап 1, ул. “Опълченска”, бул. “Копенхаген”, бул. “Рожен”, ул. “Димитър Пешев”.

Още от Built.bg:  Голямото завръщане на Копола: "Мегалополис" с премиера в Кан

Общо 16 обекта за изграждане, за които осигуряваме 62,7 млн. лв., от които 70 процента са заемните средства, информира столичният кмет. Средствата за основни ремонти са 54,5 млн. лв., в които се включват 34 обекта и различни съоръжения. По-големите улици, които ще бъдат основно ремонтирани през тази година, са бул. “Първа българска армия”, улиците “Кукуш”, “Н. Коперник”, “Народно хоро”, “Народен герой”, “Флора”, “Емилиян Станев”, улици в т.нар. нови квартали, включително и транспортните тунели на НДК и към “Люлин”.

През тази година започва изпълнението на първите ВиК-обекти, които Столичната община финансира със средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Общо 88,8 млн. лв. ще инвестираме в изграждане на водопроводи и канализация. Със 71 млн. лв. по ОПОС започваме изграждането на канализацията на “Симеоново”, “Драгалевци”, “Кръстова вада”, “Суходол”, “Обеля”, “Бенковски”, “Нови Искър” и квартали на Банкя, съобщи кметът. С 16 млн. лв. собствени средства бъдат продължени проекти за ВИК в “Овча купел”, “Връбница”, “Горубляне”, “Манастирски ливади Изток”, дубльор на колектора по “Симеоновско шосе” – общо 13 обекта.

В държавния бюджет тази година се залагат 70 млн. лв. за изграждане на детски градини, ясли и училища. При разговорите ми с министър-председателя и с финансовия министър те заявиха, че по-голяма част от тях са за София, защото реално тук е недостигът на места, каза столичният кмет. Именно защото имаме опит с тази програма досега, изпратихме писмо до министерствата на образованието и на финансите, в което обяснихме, че за да бъдат инвестирани в строителство на градини тези средства, трябва регламентът на програмата да се промени, посочи Фандъкова.

Още от Built.bg:  В София тръгва нова трамвайна линия номер 15

Тя поясни, че до момента всяка община може да кандидатства само с до два или три обекта за детска градини и училище. Ние имаме готовност да започнем още 15 детски градини. Ако програмата не бъде променена, ще можем да финансираме не повече от три от тях със средствата в националния бюджет, каза кметът. За да гарантираме изпълнението на строителната програма на детски градини, имаме готовност да поискаме целеви заем за строителство на детски градини. Строителството е единственият начин да осигурим места за децата, от което техните родители имат най-голяма нужда, заяви столичният кмет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам