Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПП-ДБ ще сезират прокуратурата по казуса с Пловдивския панаир

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще сезират прокуратурата във връзка с казуса с Пловдивския панаир. Както БТА информира  вчера, Община Пловдив не обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив от 4 април, с което магистратите постановиха, че вписването на акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив в капитала на “Пълдин Туринвест” АД е законосъобразно.

В понеделник бе крайният срок,  в който кметът на Пловдив трябваше да внесе жалба в Пловдивския апелативен съд, с която да се „прегради възможността“ консулът на Руската федерация да поеме пълния контрол върху Международен панаир – Пловдив, обясни депутатът Йордан Иванов. Само че, в понеделник кметът беше в отпуск, и.д . беше в командировка в София,  а директорът на Правна дирекция е бил в болнични, с което“ проспаха“ възможността държавата да запази контрола върху панаира, обясни народният представител. Ето защо ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета Здравко Димитров, за да не носи отговорност, коментира Иванов.

Снимка: БТА

Като следваща стъпка ще сезираме прокуратурата най-малко за възможна нестопанственост, защото отново виждаме как се пропускат възможности да се защити общественият интерес от тези, които трябва да го защитят, пак се изпуска срок, заяви Никола Минчев. Освен това апелираме и ще направим възможното министърът на културата да ускори процедурата по даване на статут на Пловдивския панаир на недвижима културна ценност от национално значение, защото такъв статут ще предотврати евентуалното събаряне или застрояване на Пловдивския панаир, заяви още депутатът..

Действията на местната власт на ГЕРБ във Варна и Пловдив се явяват скрита приватизация в ущърб на българите, посочи и Даниел Лорер. Процесът започна през  2016 г. , когато правителството на ГЕРБ дари на Община Варна акции в Пловдивския панаир, но заради обществения натиск Общинският съвет (ОС) във Варна  реши през  2017 г.  да върне акциите на държавата, припомни той. От тогава кметът на Варна не предприема нищо, въпреки решението на Общинския си съвет, и в крайна сметка Общинският съвет апортира акциите в пловдивската фирма “Пълдин”, добави Лорер. По думите му, цената, на която е станало това, е по номинал от 1 лв за акция , а не на пазарната цена, „която се полага на варненци за техния дял в  панаира“.

Още от Built.bg:  Приключи строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам