Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Прагът на максималния осигурителен доход: Полемиката продължава

Да не се увеличава през 2022 г. максималният осигурителен доход, са обсъдили депутати от “Демократична България” и асоциациите от сектор “Информационни технологии”. 

Председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов и народните представители Ивайло Мирчев и Божидар Божанов са участвали в разговорите, съобщават от партията. 

Предложеното от съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев увеличение на максималния осигурителен праг с 15 на сто от догодина засяга предимно ИТ сектора, където трудовите възнаграждения са високи, но който работи на светло и осигурява най-голяма добавена стойност в икономиката, се уточняват от Демократична България”.

Работодателите в бранша, които вече са направили разчетите си за 2022 г., са изразили недоумение, че се лансират промени в данъчно – осигурителното законодателство в 12 без 5 и без всякакво обсъждане. 

Те се опасяват, че това ще намали конкурентоспособността на ИТ фирмите и е сигнал за несигурна данъчно-осигурителна среда в България пред чуждите пазари и компаниите майки, се казва в текста. 

Христо Иванов е уверил представителите на бранша, че няма споразумение за увеличаване на максималния осигурителен праг след проведените разговори за съставяне на коалиционна управленска програма между “Продължаваме промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България”. 

Той е обещал ДБ да настоява в парламента промени в осигурителното законодателство да влязат в сила най-рано от 2023 г. и то след задълбочен дебат.


Темата е особено чувствителна и за аудиторията на Built.bg. В блиц интервю професор Йоаким Каламарис коментира предложението за повишаване на максималния осигурителен праг.

Проф. Йоаким Каламарис е роден в Гърция. Той е икономист, университетски преподавател, политически и икономически анализатор, експерт в областта на управление и поддръжка на активи на недвижими имоти и на уникални концепции и проекти. В момента Йоаким Каламарис е управляващ собственик на AXION GROUP. 

 

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

– Как гледате на предложението за увеличаване на максималния осигурителен доход?

В момента се намиране в апогея на международна криза, здравна, икономическа, социална, но предимно политическа. Политическа е защото мъдрите решения ще отредят съдбата на хиляди, работещи хора и стотици, хиляди фирми които се намират на пределите на силите си, на търпението си и най-вече на оцеляването си. Държавността би трябвало да е барометъра на подобни кризи, а не да “лекува” и да “тушира” с бърза “смърт”.

Как ще се отрази върху вашия бизнес и бранша ви?

С увеличение на всичко материално и нематериално със средно 300% към днешна дата, подобно натоварване и разход може само да допринесе до драстично срутване на основна част на пазарни сектори и макроикономически на свиване на самия БВП. С две думи, подобна мярка ще бъде катастрофална. 

– Каква част от работодателите ще се опитат да актуализират заплатите на служителите си и възможно ли и това в условията на икономическата криза?

Рабодоталелите трябва да разполагат с приходи и печалба за да имат възможността да увеличават нивата на възнагражденията на служителите си. Тази икономическа привилегия, е отнета безвъзвратно заради  пандемията и икономическата криза.  Накратко – отговорът ми на тази мярка е НЕ, изписано с главни букви. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам