Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Практични съвети при избор на застраховка за дома дават от Асоциацията на българските застрахователи

Информираният избор при сключване на застраховка е важен. Освен че гарантира, че ще сме доволни от застраховката, ако се наложи да “влезе в действие” при рисково събитие в дома ни, е важно да не се водим само по цената, а да се запознаем в детайли с условията по полицата и да ги съобразим с нашите индивидуални потребности. Това посочват от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в първия от поредицата материали “Четири съвета за избор на застраховка на дома”, в които представят информация и практични съвети при избор на полица. Съветите са разработени в рамките на информационна кампания на АБЗ “Застраховка на дома: Запази своя свят”.

От АБЗ съветват, че когато се купува застраховка “Домашно имущество”, е важно да се избере подходяща за нуждите ни застрахователна сума по полицата. Обясняват, че въпросът на каква стойност клиентите да застраховат дома си е сред най-съществените при избор на полица “Домашно имущество” – не само, защото сумата се отразява върху цената на застраховката, а защото има пряка връзка с размера на обезщетенията, които може да се получат при рискови събития по полицата.

От асоциацията припомнят, че на пазара има два основни подхода при определянето на застрахователната сума – при полиците “с лимит на отговорност” се предлагат различни нива на фиксирани застрахователни суми, а в другия вариант застрахователната сума се определя въз основа на характеристиките на имота и като цяло отразява реалната му стойност.

При имуществени застраховки “с лимит на отговорност”, предлагани от всички компании, фиксираните застрахователни суми по офертите варират в широки граници – от 20 000 лв. до 150 000 лв., отбелязват от АБЗ и добавят, че този вид полици дават възможност да се осигури застрахователна защита за дома ни, съобразена с финансовите ни възможности. Дават пример, че цените могат да са “бюджетни” – при най-ниските нива на лимити, премиите са в рамките на 20-30 лв. на година, за лимит от 50 000 лв. варират около 50-60 лв. на година. Върху цените на полиците оказват влияние покритието от рискове, както и други условия.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство в Германия страда от недостиг на поръчки

Когато се купува полица с лимит на отговорност, по-нисък от реалната стойност на имота ни, трябва да сме наясно, че размерът на обезщетенията по полицата не може да надхвърли лимита, посочват от АБЗ. Дават пример, че ако жилището е на стойност 100 000 лв. и е сключена полица “на лимит” 30 000 лв., то щети могат да бъдат изплатени само до размера на лимита.

Въпреки че застрахователната сума по някои варианти на полици “на лимит” може да не достига да се съгради нов дом, ако старият е напълно увреден, в масовия случай е напълно достатъчна за покриването на щети по дома ни в резултат на различни рискови събития, отбелязват от асоциацията. От АБЗ добавят, че според данни на компаниите голяма част от обезщетенията са в размер около 1000-3000 лв., а застрахователите предлагат готови тарифи със застрахователни суми и премии и е лесно да се избере вариантът, който е подходящ за нуждите на клиента.

От асоциацията съветват още да се провери дали полицата включва условието “първи риск”, според което застрахователят поема отговорност за обезщетяване в пълен размер на щетите в резултат на първото застрахователно събитие през периода на застраховката, в рамките на застрахователната сума.

При застраховки на реална стойност на дома, даващи пълноценна застрахователна защита на имота, застрахователната сума по полицата се основава на характеристиките на имота  – вид, квадратура, местоположение, отбелязват от АБЗ. Посочват още, че на тази база клиентите могат сами да определят сумата, на която да застраховат дома си. Друг вариант е като ориентир да се използват разработени от компаниите изчисления за минимална сума на квадрат, които по правило са съобразени с местоположението.

Още от Built.bg:  Най-големият завод за улавяне на въглероден диоксид от въздуха отвори в Исландия

От АБЗ дават примери – за София минималната сума на квадратен метър е около 1000 лв., по-ниска е за по-малките населени места, като за апартамент от 110 кв. м в София сумата излиза 110 000 лв. От асоциацията съветват още застрахователната сума по полицата да е такава, че да не попада в хипотезите “надзастраховане” (по-висока от реалната стойност на имота) или “подзастраховане” (по-ниска от реалната стойност на имота).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам