Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Правителството и ЕИБ подписаха меморандум за разбирателство за по-добро усвояване на еврофондовете

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова подписаха меморандум за разбирателство за подобряване усвояването на средствата от ЕС, съобщават МФ и ЕИБ.

Съгласно документа ЕИБ ще предостави на българското правителство подкрепа за подготовката на проекти в страната ни с цел ефективна, ефикасна и навременна подготовка и изпълнение на проекти или на инвестиционни програми, финансирани със средства от европейските фондове, с което ще се подобри усвояването на средствата от ЕС. В рамките на оказваната помощ европейската финансова институция би могла да помогне и с мерки за изграждане на институционален капацитет, както и да подпомогне подготовката или осъвременяването на стратегически документи и инвестиционни планове за определени сектори.

По време на церемонията заместник министър-председателят по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев заяви: “Радвам се, че продължаваме сътрудничеството с Европейската инвестиционна банка в новия програмен период и по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместната ни работа с ЕИБ ще гарантира прозрачност и контрол при разходване на средствата, както и значително допълващо финансиране по ключови за страната ни проекти”.

“Досега ЕИБ е предоставяла на българските власти решаваща помощ по подготовката на стратегически документи и подпомагала изпълнението на проекти и изграждането на институционален капацитет. Подписването на Меморандума за разбирателство е логично продължение на успешните консултантски услуги, предоставяни в България по линия на Споразуменията за консултантска подкрепа на проекти. Готови сме да разширим обхвата на целевата помощ, която оказваме на правителството, на управляващите органи и на другите бенефициенти, по проекти за климата, включително в секторите на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите отпадъци и проектите за справедлив преход в страната, като дадем своя принос за социалните и икономическите ползи от нови инвестиции и преодолеем предизвикателствата в областта на заетостта, образованието и финансирането на местно равнище”, посочи вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

Българското правителство очерта няколко широки области, които се нуждаят от допълнителна подкрепа през програмния период 2021-2027 г. Меморандумът за разбирателство предвижда, след договаряне между българското правителство и ЕИБ, подписването на отделни споразумения за услуги за консултантска подкрепа на проекти.

Предвидената от ЕИБ подкрепа за проекти по този меморандум, предназначена за бенефициенти и управляващи органи, ще бъде финансирана по съответната програма или чрез други европейски фондове, отпуснати на България.

ЕИБ работи в тясно сътрудничество с България от 1992 г. и е подкрепила икономиката на страната с близо 5,7 млрд. евро. Банката подпомага инвестиционни проекти, които преодоляват различията в регионалното развитие и укрепват икономическата конкурентоспособност. ЕИБ оказва помощ и на български дружества, засегнати от икономическите последствия от пандемията от коронавируса. България е един от най-големите бенефициенти на техническа помощ от страна на банката, се посочва в съобщението.

Споразуменията за консултантска подкрепа на проекти (СКПП) са в помощ на финансирани от Европейския съюз проекти и целят ускорено изпълнение на проекти и усвояване на структурни и инвестиционни фондове, отпуснати от ЕС. Последният меморандум за разбирателство за СКПП беше подписан през декември 2015 г. и в съответствие с него ЕИБ подкрепи изпълнението на проекти в България в областта на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите отпадъци и транспорта. В момента ЕИБ предоставя консултантска подкрепа по проекти чрез техническа помощ по СКПП във водния сектор за наблюдение на изпълнението на проекти и за преодоляване на затруднения в процеса на изпълнение. В същото време нашата подкрепа е насочена към новосъздадените ВиК оператори на почти цялата територия на страната.

Европейската инвестиционна банка е институцията за дългосрочно кредитиране на ЕС и е собственост на държавите членки.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам