Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Правителството иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора Гърция – България

Настоящото правителство е изпратило писмо до акционерите на проектната компания “Ай Си Джи Би” (ICGB) на газовата връзка между Гърция и България с искане за начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане.

Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов по време на изслушване в парламента относно забавяне в строителството на газовия интерконектор България – Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Министърът не посочи конкретна сума, но допълни още:

Към момента са изготвени всички линейни графици и се наблюдават за изпълнението им от оперативното ръководство и заетите лица.

Александър Николов, снимка: БТА

Началото на проекта е поставено през 2009 г., когато е подписан Меморандум за разбирателство между Гърция и България. Министър Николов посочи всички ключови етапи от развитието на проекта.

Целта е газовият интерконектор с Гърция да бъде въведен в експлоатация до 1 юли тази година, за да е готов преди следващия отоплителен сезон.

Това заяви още енергийният министър Александър Николов по време на изслушването в парламента, поискано от Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

Министърът каза също, че предстои среща между него, финансовия министър Асен Василев и директорите на борда на съвместната проектна компания “Ай Си Джи Би” АД. Николов разкри, че е имало и искане за отлагане на проекта от страна на изпълнителя. Нашата страна обаче не го е уважила.

“Всичките решения се взимат с пълно единодушие на директорите и за всички алтернативни сценарии ще бъдете запознати своевременно”, каза Николов.

Бившият енергиен министър в правителството на Бойко Борисов – Теменужка Петкова, коментира, че редовно е инспектирала строителството и е водила постоянна комуникация с гръцката страна. Министър Николов възрази, като заяви, че сегашното правителство полага всички усилия да се случи интерконекторът и посочи, че е във връзка с гръцкия си колега Костис Скрекас.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори
Теменужка Петкова, снимка: БТА

Рамадан Аталай от ДПС отправи въпрос дали ще се наложи допълнително финансиране. Министърът отговори, че при промени в тази насока ще има внимателно обсъждане и допълни:

Самите разходи не са основната част, която следва да се наблюдава, а общият механизъм на разходи, приходи и нетни ползи за обществото.

Аталай коментира още, че проектът е грешно проектиран. Той призова министъра да търси всички възможности за диверсификация.

Драгомир Стойнев от “БСП за България” смята, че проблемът с интерконектора се крие в начина на финансиране. Според него, ако през 2014 и 2018 г. е било осигурено по-бързото финансиране, е било възможно проектът да се реализира досега.

Според Мартин Димитров от “Демократична България” правителството трябва да работи за това да гарантира най-изгодните цени за страната. Той каза, че проектната компания трябва да поеме ясен ангажимент да не се отлага проектът след юли месец.

По време на дебата беше засегната и темата за доставките на азерски газ. По думите на Николов, ако договорът с Азербайджан е бил изпълнен, това е щяло да смекчи ситуацията в енергетиката с оглед на пазарните динамики и “ценовия шок на КЕВР”.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам