Бюлетин

Правителството одобри проекта на споразумение за предоставяне на бронирана техника на Украйна

Правителството одобри проекта на споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това става известно от решение на кабинета, взето на 3 август и публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет. Одобреното споразумение от кабинета е вследствие на решение на Народното събрание страната ни да предостави допълнителна военно-техническа подкрепа на Украйна.

С решението на Министерския съвет се упълномощава министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация.

Правителството дава също и съгласие за временно прилагане на споразумението от датата на подписването му до влизането му в сила.

Бронирана транспортна техника е с отпаднала необходимост за нуждите на МВР и ще бъде предоставена с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ. През последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Също така тази техника трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Националната служба ”Жандармерия”. Поради тези причини, голяма част от тази техника е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

БТА припомня, че през юли депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев каза, че България ще изпрати на Украйна около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам