Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Правителството прие проектобюджет 2022. Премиерът: това ще бъде бюджет на растежа


Правителството е приело проектобюджета за 2022 г. на днешното заседание на кабинета. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти и допълни, че това ще бъде бюджет на растежа.

По неговите думи, инвестициите от държавния сектор ще са 5,8% от БВП. Дефицитът без ковид мерките ще е 2,5% от БВП, а заедно с ковид мерките ще е 4,1% от БВП. Петков коментира, че това би означавало, че дефицитът финансира инвестициите.

Снимка: БТА

Сметките за електричество, които ще са получат през февруари, ще включват компенсациите за декември и за януари, и ще са значително по-ниски, каза още Петков. Помощите за общините включват помощи за ток за учебните заведения, за детските градини и болниците, посочи той.

Премиерът допълни, че уволненията в “Булгаргаз” са за това, че хората там не са си изпълнили задачите по правилния начин и са причина за увеличението на цените на природния газ.

Стана ясно още, че детските градини и яслите ще бъдат безплатни от месец април тази година. Петков посочи, че в проектобюджета за тази година правителството ще инвестира 70 млн. лв. за изграждане на детски градини. Той съобщи още, че възнагражденията на учителите ще станат 125% от средната работна заплата.

Няма да има пенсионер под линията на бедност, увери премиерът. Той допълни, че всички мерки в подкрепа на бизнеса, като 60/40, остават поне в следващите шест месеца, запазват се и мерките за подпомагане заради високите цени на тока.

Снимка: БТА

Кирил Петков заяви:

Имаме бюджет, цялостно фокусиран върху капиталови инвестиции, в човешки капитал и никой да не остане под линията на бедност.

Вярвам, че този бюджет показва реалната политика на социалните партньори в реални измерения, допълни той.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам