Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Преди европейските избори: Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен

Снимка: AP

В разгара на кампанията за белгийските парламентарни избори на 9 юни е лесно да забравим, че европейските избори се провеждат в същия ден, припомня белгийската новинарска агенция Белга.  С изтичането на много от техните мандати лидерите на ЕС също изпитват натиск: вчера председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел атакува председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В Брюксел е публична тайна, че Мишел и Фон дер Лайен не се разбират. Съперничеството достигна най-ниската си  точка през 2021 г., когато Мишел седна на единственото свободно място до турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещение в Анкара. Фон дер Лайен беше принудена да седне на близкия диван, което породи термина „Дивангейт“.

По време на пресконференцията в понеделник Мишел наля масло в огъня, като каза, че „ние сме си платили сметката“ за щетите върху репутацията на Европа, причинени от изразената произраелска позиция на Фон дер Лайен, което е проблем, който предизвиква разделение в ЕС. Белгийският политик твърди, че Комисията се е политизирала твърде много, изказвайки се без одобрението на страните членки.

Моментът на атаката не е случаен. С изборите на 9 юни първият мандат на Фон дер Лайен е към края си и Мишел прави всичко възможно, за да предотврати втори. „Това подлудява всички, защото играта му е толкова очевидна: да спъне Фон дер Лайен да  заеме сам най-високата длъжност“, заяви пред „Политико“ служител на ЕС.

Като председател на Съвета на ЕС, Мишел играе решаваща роля при назначаването на новия председател на Комисията и много европейски служители се опасяват, че той ще използва тази възможност, за да постигне личните си цели. „Много държави-членки са загрижени, че Шарл Мишел няма да играе конструктивна роля, а по-скоро ще преследва лична програма за отмъщение“, каза друг служител.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Мишел не е единственият противник на нов мандат на Фон дер Лайен. Консерваторката е изправена пред критики от левицата за това, че угажда на крайнодесни политици като Джорджа Мелони с нейните миграционни сделки с авторитарни държави като Тунис. Има и текущо разследване по „Пфайзергейт“: текстовите съобщения между нея и шефа на „Пфайзер“ Алберт Бурла точно преди най-голямата покупка от ЕС на ваксината срещу КОВИД-19.

Но въпреки опитите на Мишел да дискредитира Фон дер Лайен, тя остава фаворит за председателството на Комисията. Няма реални алтернативи, а консервативните партии в Европа се справят добре. За да си осигури втори мандат, Фон дер Лайен трябва да бъде номинирана от европейските лидери и одобрена от Европейския парламент.

Междувременно мандатът на Мишел изтича на 1 декември и не може да бъде удължен. Представители на ЕС казват, че е малко вероятно опитите му да дискредитира Фон дер Лайен да доведат до осигуряването му на друг висш пост поради неговата лоша репутация в Брюксел. „Мишел просто е втръснал на всички“, заяви през януари пред „Политико“ неназован белгийски служител.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам