Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Преди изборите: Макрон и “първата велика държава”

Снимки: AP

Еманюел Макрон обеща, ако бъде преизбран, да направи от Франция “първата велика държава”, която е спряла да използва като енергийни източници петрол, въглища и природен газ, предаде Ройтерс.

На предизборен митинг в Марсилия, където на първия тур от президентските избори масово бе гласувано за левия кандидат Жан-Люк Меланшон, президентът на Франция отправи послание към младите и “зелените” избиратели, които може да не гласуват на балотажа на 24 април.

“Вслушах се в опасенията на нашите млади хора”, каза Макрон пред поддръжниците си, събрали се в парк в близост до т.нар. Старо пристанище. “Между въглищата и газа, от една страна, и ядрената енергия, от друга, аз избирам ядрената”, декларира той.

Настоящият президент иска във Франция да бъдат изградени шест нови ядрени реактора  и е възложил проучвателни работи за построяването на още осем, десетократно повишаване на добива на соларна енергия и построяването на 50 вятърни ферми, което да се случи до средата на века. В плановете му са също санирането на 700 хиляди жилища годишно с цел намаляване на разхода на енергия.

На митинга центристът Макрон каза, че възнамерява да въведе национален ден на природата, който да се отбелязва през май. Той заклейми бъдещата си опонентка на балотажа, крайнодясната Марин льо Пен, като “климатичен скептик”.

Ройтерс отбеляза, че Макрон се опитва да привлече на своя страна по-образованите, левоцентристките и градските сегменти от поддръжниците на Меланшон. Според резултатите от анкета на “Ипсос”, огласени днес, 33 на сто от гласувалите за Меланшон планират да подкрепят на балотажа, 16 процента са за Льо Пен и 51 на сто не са решили.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам