Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Предлагат къпалнята “Мария Луиза” да влезе в резерватната част на Борисовата градина

Кметът на район “Средец” Трайчо Трайков предлага къпалнята “Мария Луиза” да се добави към резерватната част на Борисовата градина. Тогава вече няма да има апетити за строителство и къпалнята ще може отново да отвори за хората, посочва районният кмет на страницата си във фейсбук.

От моя гледна точка един от най-големите проблеми на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина е липсата на гаранции за запазване на обществения характер на къпалнята “Мария Луиза” и че там няма да има сериозно ново строителство.

Това отбелязва Трайков и допълва, че същото се отнася и за Летния театър на територията на район “Лозенец”. Районният кмет посочва, че тъй като къпалнята “Мария Луиза”, е предимно частна, Столичната община би могла да отчужди или изкупи имота. Това обаче не се случва, а проектът за ПУП мълчи по тази тема и дори отваря нови рискове, посочва районният кмет. Той напомня, че междувременно районната администрация “Средец” е успяла да актува като общинска собственост 12 дка, все още заградени в имота.

Снимка facebook.com/traichotraikovcom

Трайков предлага имотът да бъде приобщен към резерватната част на парка, като за целта той вече е разговарял с автора на проекта за ПУП – проф. Атанас Ковачев, според когото това е принципно възможно, но е извън рамките на неговата задача, а одобрението зависи от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Трайков съобщава, че се е срещнал с директора на НИНКН арх. Петър Петров, който е обещал подкрепа при условие, че район “Средец” свърши подготвителната работа, тъй като НИНКН няма никакъв свободен ресурс. “Така че в момента сме се захванали с необходимата документална работа и изготвяне на фиша, за да може въпросът да бъде разгледан в НИНКН”, информира Трайков.

Още от Built.bg:  ЕС не възнамерява да удължава споразумението за транзит на руски газ през Украйна

Той съобщава, че в район “Средец” са получени над 1000 становища по проекта за ПУП на Борисовата градина, чието следващо обществено обсъждане е от 17:30 ч. на 17 февруари.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам