Бюлетин

Председателят на EП: Блокирането на Румъния и България за Шенген ще доведе до разрастване на екстремизма в ЕС

Източник: кореспондент на БТА Мартина Ганчева/ Снимка: AP

Разрастването на екстремизма не трябва да се пренебрегва, а да му се противодейства, като се покаже, че Европейският съюз има значение. Това коментира в Страсбург председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. По време на дискусия с чуждестранни журналисти тя изрази опасенията си, че решения като това за блокиране на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство рискуват да доведат до умножаване на “тези, които искат да унищожат Европа”.

„Най-лошото, което може да ни се случи, е решение като това от декември (на Съвета – б.р.) да не се допусне присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, да се приложи и за страни, които се борят във война, борят се в нашата война. Да чакате години и да ви кажат „не“. Как можем ние, като Европа, да оправдаем такова послание пред милиони хора, които гледат на Европа като на своя единствена надежда?”, каза председателят на ЕП, цитирана от Аджерпрес.

Тя припомни, че след Брекзит е имало страх, че все повече страни може да искат да напуснат ЕС, но сега подобни изказвания вече не се чуват.

Роберта Мецола, снимка: AP

„Защо? Заради Механизма за възстановяване и устойчивост, заради начина, по който подходихме към пандемията, факта, че се обединихме по отношение на закупуването на енергия, съхранението на газ, диверсификацията (на източници на енергия – б.р.), инвестициите във възобновяеми енергии, подпомагащи възстановяването на страните членки“, допълни председателят на ЕП.

Тя призова Европейският съюз да бъде подготвен за “рестартиране и реформа”.

„Не става въпрос само за обсъждане на общата селскостопанска политика или за премахване на принципа на единодушието във външната политика или колко комисари ще има всяка страна. Става въпрос за разбиране на политическата необходимост, за осъзнаването, че Европа е по-силна и по-безопасна както политически, така и икономически, ако е по-голяма“, добави Мецола.

Още от Built.bg:  Европейската прокуратура е извършила в Бойчиновци обиски по разследване за злоупотреба с европейски средства

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам