Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Председателят на СОС: Може да не съберем подкрепа за приемането на бюджета на София за 2023 г.

За първи път сме изправени пред безпрецедентна ситуация, в която може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета на Столичната община. Това заяви днес председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев във връзка с предстоящото разглеждане на проекта за бюджет на София за 2023 година. Документът ще бъде обсъден на заседание на 14 септември. Георгиев участва в проверка на строителството на метрото при бул. “Владимир Вазов” заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на “Метрополитен” Стоян Братоев.

Георги Георгиев заяви, че до момента разговорите показват, че няма да има подкрепа от големите групи в СОС. Намирам това за безотговорно, коментира председателят.

Кметът Фандъкова каза, че проектът за бюджет е изключително балансиран. Тя изрази надежда Георгиев Георгиев да осигури мнозинство. “Засега оптимизмът ви изглежда неоправдан”, отговори и председателят на СОС.

Групата на ГЕРБ е от 27 общински съветници. Групите на “Демократична България” (ДБ) и БСП са близо половината в СОС, посочи Георгиев. “Разговорите показват, че подкрепа от тях няма да получим”, каза още той.

Снимка: БТА

Председателят на СОС съобщи, че днес в позиция от ДБ и “Спаси София” са заявили, че няма да подкрепят бюджета. “Намирам това за безотговорно, за тотално безобразие и политически егоизъм, който ще жертва основни направления в развитието на София”, коментира Георгиев.

На първо място имаме 2200 нови места в детски градини и ясли, 85 нови групи са разкрити в детски градини и ясли. Сградите са построени, обзаведени са, назначени са учители, парите ги има в бюджета, но ако той не бъде приет, не можем да осигурим издръжката на децата, каза Георгиев. По думите му тези 2200 деца ще трябва да останат по домовете си. Учителските заплати в София също няма да бъдат увеличени, въпреки че държавата отпусна пари, каза още председателят на СОС.

Още от Built.bg:  В полунощ приключва предизборната кампания за изборите за Европейски парламент

Сто километра канализация се изгражда в момента в целия град с европейски средства, собственото финансиране е налично в бюджета, но без бюджет няма да можем да продължим работата. От тук следва нещо, което явно блазни нашите опоненти – градът да остане разкопан за изборите, посочи Георгиев.

Той отбеляза и проблем в областта на културата. По думите му, ако не бъде приет бюджетът, заплатите на заетите в областта на културата, няма да могат да бъдат повишени.

Бюджетът на Столичната община за 2023 г., в размер на 2 555 000 000 лева, беше представен в края на август от кмета на София Йорданка Фандъкова. В проектобюджета за 2023 г. са заложени приходи от около 930 000 000 лева, каза кметът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам