Бюлетин

Председателят на СОС предлага да се изгради 27 декара модерен градски парк в София

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков предлагат да се възстановят градски пространства на изоставени речни разливи чрез иновативни и екологични решения, съобщиха от пресцентъра на Столичен общински съвет

За целта съветът трябва да даде съгласие Столичната община да кандидатства заедно с Асоциацията за развитие на София“, „Софинвест“ и Ботаническата градина по програма на Европейската инициатива на градовете.

Идеята е 27 дка разливна зона, разположена в квартал „Манастирски ливади – Изток“, да се превърне във „висококачествено, отворено, безопасно и оживено градско място, съобразено с най-високите екологични стандарти, включващо иновативни технологии, ориентирани към гражданите“.

Създаването на модерния парк ще включва изграждане на корекция на 350 л/м от река „Боянска бара“ в участъка между ул. „Флора“ и ул. „Костенски водопад“. Ще се изградят още задържащо езеро, система за събиране и управление на дъждовна вода, включително задържащи контейнери и система за напояване на растителността и почистване на алеите. Пространството ще бъде озеленено и ще се изградят велоалеи. Паркът ще бъде захранван чрез въвеждане на възобновяема електроенергия от типа „Умни цветя“ с батерии.

Ще бъдат въведени нови оперативни схеми за обучение на хора в неравностойно положение и включването им като градски градинари и отговорници за правилното събиране на отпадъци. Ще има още класни стаи на открито, споделени работни пространства, както и иновативни лаборатории, също и детска площадка.

“София е лидер в развитие на енергийни проекти с цел зелена трансформация в България и двигател за развитието на икономиката на държавата. Въпреки кризата през последната година, ускорихме планове ни, насочени към зелена трансформация и осигуряване на възобновяеми източници на енергия”, заяви вчера на форум за климатичните промени през 2023 година кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още от Built.bg:  Парламентът реши да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам