Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Предсрочни избори: Франция избира на първи тур Национално събрание

Заседание на френското Национално събрание

Снимка: АП/Michel Euler

  • Във Франция днес се произвежда първият тур на предсрочните избори за Национално събрание и президентът Еманюел Макрон се стреми да увеличи относителното мнозинство, с което досега партията му “Ренесанс” разполагаше долната камара на парламента, съобщава ДПА. 
  • Избирателните секции отварят в 8:00 ч. местно време (9:00 ч. българско време), като право на глас имат 49,3 млн. души, а гласуването в редица отвъдморски територии вече започна, предаде Франс прес.

Вчера отвориха избирателните секции на атлантическия архипелаг Сен Пиер и Микелон край бреговете на Канада. По-късно през деня ще ги последват останалите френски отвъдморски територии в Америка и тези в Полинезия.

Иначе в метрополията изборите са насрочени за утре. Вторият тур ще се състои след една седмица – на 7 юли.

Франс прес определя като исторически изборите, които според агенцията може да променят трайно политическия пейзаж във Франция. Проучванията на общественото мнение прогнозират убедителна победа на крайната десница срещу либералния лагер на президента Еманюел Макрон.

Предвид факта, че Франция е разделена на едномандатни избирателни райони, където за победа на първия тур е необходима подкрепа от 50 процента плюс един глас, като в противен случай ще има балотаж, все пак се очаква крайнодясната партия “Национален сбор” да има много по-малко депутати от либералната “Ренесанс” на Макрон.

Макрон свика предсрочни избори, след като в началото на този месец крайнодясната партия “Национален сбор” постигна значителен успех на вота за Европейски парламент. Според резултатите от проучванията на общественото мнение “Национален сбор” изпреварва новосформираната лява коалиция “Нов народен фронт”, а партията на Макрон остава на трето място.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

Ако “Национален сбор” си осигури мнозинство в 577-членния законодателен орган, Макрон ще трябва да назначи премиер от крайна десница.

Кандидатите, които получат абсолютно мнозинство на първия тур, автоматично стават депутати, но в повечето избирателни райони победителят ще бъде ясен едва след втория тур на 7 юли.

Вторият и последен мандат на Макрон приключва през 2027 г. и неговият пост не е застрашен от предсрочните избори за Национално събрание, но новият състав на парламента ще окаже голямо влияние върху оставащите три години от мандата му

Шокиращото решение на Макрон да предприеме толкова рискован ход последва тежкото поражение за центристкото му правителство от крайната десница на изборите за Европейски парламент.

Постът на Макрон не е застрашен на изборите, които се произвеждат в два тура, но съставът на парламента ще окаже голямо влияние върху оставащата част от мандата му, който продължава до 2027 г.

Ето как става гласуването в една от най-влиятелните европейски държави:

Каква е ролята на Народното събрание?

Националното събрание е централният стълб на френския парламент. Депутатите, които са общо 577, се избират пряко за срок от пет години и гласуват закони. Съществува и втора камара на парламента – Сенатът, който играе второстепенна роля и се избира по друго време, уточнява БТА.

Ако двете камари не могат да постигнат съгласие по даден закон, правителството има правомощието да даде последната дума на Националното събрание.

Преди разпускането на Националното събрание центристкият алианс на Макрон разполагаше с най-много места, но не и с абсолютно мнозинство.

Доколко е важно за Макрон партията му да получи мнозинство?

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

Споровете и борбите във френския парламент през последните две години показаха, че управлението без абсолютно мнозинство в Националното събрание е трудно. Но мнозинството ще бъде особено важно за Макрон по една основна причина – долната камара може да свали правителството с вот на недоверие.

Ако абсолютно мнозинство получи някой от опозиционните лагери, което според социологическите проучвания е възможно, президентът ще бъде принуден да назначи премиер на правителството от редиците на съответната политическа сила.

Крайнодесните националисти имат надежди да влязат в управлението. Дори и при подобен сценарий постът на Макрон да не е застрашен, позициите на сегашния френски лидер значително ще отслабнат.

Как протича изборният процес?

Депутатите се избират пряко от гражданите по избирателни райони. Кандидатите, получили подкрепата на повече от половината избиратели в даден избирателен район, печелят място в парламента. За целта обаче има още едно условие – делът на бюлетините за спечелилия кандидат трябва да се равнява на поне една четвърт от регистрираните в съответния район гласоподаватели. Много малко кандидати ще успеят да покрият тези условия на първия тур на вота.

Повечето места ще се разпределят на втори тур, който ще се състои след една седмица. На балотажа задължително отиват двамата кандидати на първо и второ място в дадения избирателен район, но и всеки друг претендент, който е получил подкрепата на поне 12,5% от всички регистрирани гласоподаватели в района.

Ако няколко кандидати стигнат до втория тур, често се случва някои от претендентите да се откажат от надпреварата. Тази тактика се използва, за да се консолидират избирателите и да се предотвратят победи на крайнодесните кандидати.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

Кога ще станат известни резултатите? 

Тъй като членовете на парламента се избират по райони (мажоритарно), а не на принципа на пропорционалното представителство, няма да бъдат обявявани резултати кой каква подкрепа е получил на национално равнище. Въпреки това анализаторите на изборите ще сумират резултатите от отделните райони, за да направят оценка на представянето на отделните партии и коалиции.

Но тъй като на първи тур обикновено не се разпределят почти никакви места, а на втория политическите ветрове могат да се променят, е трудно да се направят каквито и да било изводи въз основа на резултатите от днешния вот.

Предсрочният характер на тези избори във Франция прави прогнозирането на крайния резултат още по-трудно. Това е така, защото обикновено парламентарните избори се произвеждат скоро след президентските и подкрепата за партиите на единия вот до голяма степен се пренася и на другия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам