Бюлетин

Представиха подновени участъци от пътна инфраструктура и туристически маршрути в Национален парк „Пирин“

Подновени участъци от пътна инфраструктура и туристически маршрути представиха днес експерти на пресконференция в Посетителския център на Национален парк „Пирин“. Дейностите са извършени по проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г., и бяха представени от ръководителя на проекта инж. Елена Топузова.

В рамките на проекта са ремонтирани 15 км горски пътища, участъци от пътната мрежа, които осигуряват достъп до местностите Маклища и Чучурето в парков участък „Вихрен“ и в местностите „Дългата поляна”, „Арнауд дере” и „Юручки гробе” в парков участък „Каменица”. Изградени са земни окопи и водостоци, които да отвеждат и събират повърхностните и подпочвените води. Пътното платно е подравнено и е насипано с трошенокаменна фракция.

От парка посочиха, че са затворени алтернативните пътища, образували се през годините поради лошото състояние на пътната настилка на основния път. Поставени са информационни табели, насочващи посетителите към основната пътна мрежа. Ремонтирани са и седем дървени моста в парковия участък “Каменица” на Арнаут дере, като са изградени нови устои от каменна зидария и е подменена дървената връхна конструкция.

В рамките на проекта са рехабилитирани участци от туристическите маршрути на територията на Национален парк „Пирин”. Поставени са дървени скари на места с подпочвена вода и силно ерозирали участъци. Затворени са дублиращи пътеки, за да не се допусне увреждане на ценни природни местообитания. За безопасния достъп на туристите, посещаващи територията на парка, са монтирани дървени пешеходни мостчета за преминаването над поточета и реки, а по дължината на пътеките се поставени дървени маркировъчни колове и указателни табели, стана ясно при представяне на резултатите от проекта. Обновен е и подходът към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура, посочи инж. Елена Топузова. По време на пресконференцията бяха показани снимки преди началото на изпълнение на проекта и резултатите от него.

Още от Built.bg:  Речникът на Кеймбридж обяви "халюцинирам" за Дума на годината
инж. Елена Топузова, снимка: БТА

На официалната церемония по приключване на строително – монтажните работи за рехабилитация на туристическите маршрути и участъци от горската мрежа на територията на парка присъстваха и. д. директор на Дирекция „Национален Пирин“ инж. Мартин Лазаров, представители на Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“ и зам. областният управител на Благоевград Слави Христов. Сред гостите бяха и представители на община Банско, а заместник – кметът на Банско Сашка Въчкова поздрави изпълнителя за стремежа към опазването на това изключително богатство – Национален парк “Пирин”, и за това, че при тези трудни условия се е справил със задачата.

Дейностите са изпълнени по проект „Подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка, приет с Решение №122/2007 г. на Министерския съвет (обн., ДВ, бр. 21/2007 г.)/защитена територия „Национален парк Пирин”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”, посочиха от парка.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам