Бюлетин

Представят проучване на над 2000 сгради в София за производство на електричество от възобновяеми източници

Solar Cell Solar System Sun  - distelAPPArath / Pixabay

Проучване за слънчевия потенциал на над 2000 сгради в София за производство на електричество от възобновяеми източници ще бъде представено в Столичната община. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

На събитието ще бъде представено изпълнението на проекта „Слънчеви градове“ (SOLAR CITIES), който се финансира от Европейската инициатива за климата (EUKI). В пресконференцията ще участват Десислава Билева, заместник-кмет на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“ и доц. д-р Стелиян Димитров, ръководител катедра „Картография и Географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Проектът цели да подпомогне процеса по оползотворяване на потенциала на покривните пространства в градовете, с цел производство на електричество от фотоволтаични инсталации, както и насърчаването и улесняването на инвестициите във фотоволтаични инсталации от местното население, бизнеса и обществените институции.

Проектът е със срок на изпълнение до декември 2023 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инициатива за климата (EUKI) – инструмент за финансиране на Федерално министерство на околната среда на Федерална Република Германия.

От началото на 2023 г. в рамките на проект „Слънчеви градове“ (Solar cities), чрез използването на дронове бяха заснети покривните пространства на всички сгради на територията на районна администрация „Люлин“, всички 10 микрорайона, кв. Обеля, част от районна администрация „Връбница“ и ж.к. Надежда, част от районна администрация „Надежда“. Общата площ на заснетите територии е 42,3 кв. км., което представлява около 10% от територията на Столична община.

Общо в трите района са заснети 5784 сгради, като заснетата площ на покривните пространства обхваща 11,51 кв. км. Всички заснети сгради са визуализирани на специално разработена платформа. На платформата, чрез вписване на точния адрес на имота и маркиране на сградата, може да се получи информация за прогнозното годишно количество енергия, което може да се генерира от соларни панели, монтирани на покривната конструкция на избраната сграда. Информацията може да бъде използвана за изграждането на битови фотоволтаични системи.

Още от Built.bg:  Синдикат "Пътно дело" към КНСБ излиза на протест с искане за увеличение на заплатите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам