Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Предстои демонтаж на паметника на Съветската армия

Предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия, съобщи за БТА кметът на “Средец” Трайчо Трайков.

Вижда се, че оградата, за която от областната управа на София съобщиха вчера, вече е поставена около монумента. В съобщението са дадени и заключенията от изследването на монумента, сред които е констатирана необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника. Записано е още, че монументът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. Това е и причината за монтирането на допълнителната ограда.

Паметникът на Съветската армия

В Плана за безопасност и здраве, който колегите са започнали да изпълняват, има няколко етапа, един от които е “поставяне на ограда по нов контур”, за да се осигури влизането на кранове и камиони. По думите на районния кмет Трайчо Трайков тези действия са в изпълнение на Плана за безопасност и здраве, който бе приет през август тази година и бе одобрен от районния кмет.

В съобщението на областната администрация от вчера се посочва, че предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

Още от Built.bg:  Парламентът прие промени в ЗУТ, свързани с упълномощаването на проектанти
Паметникът на Съветската армия

На 15 септември областният управител разпореди изграждането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия. Конструкцията беше пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му.

Вчера, на заседанието на СОС общински съветници от “БСП за България” и “Възраждане” заявиха, че няма да позволят демонтиране на Паметника на съветската армия.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам