Бюлетин

Предстои национална среща „Индустриалните зони – растеж за общините и регионите“

Министерството на иновациите и растежа организира Национална среща „Индустриалните зони – растеж за общините и регионите“ на 10 април, от 14:00 ч. в “София Тех Парк”, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Срещата е във връзка с предстоящото кандидатстване по една от най-важните процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за развитие на индустриалните зони и паркове – “Програма за публична подкрепа за развитието на индустриалните райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции”, AttractInvestBG.

Бюджетът е 212 млн. лв., предвидени по четири направления – довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, сгради за научно-изследователска дейност и изграждане на екоинфраструктура, като например зарядни станции за електромобили.

На срещата експерти от различни структури в системата на министерството ще запознаят местната власт с възможностите да се подкрепят регионите и общините по предстоящите програми и процедури.

Очаква се да присъстват вицепремиерът по управление на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов, представители на Фондът на фондовете, Българската банка за развитие, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ЕФК), Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Дирекция „Инструменти за икономически растеж“ и представители на Българската агенция за инвестиции.

Минималният размер на безвъзмездната помощ за проект ще е три млн. лв., а максималният – 40 млн. лв., съобщи през март тази година Анна Лютакова, директор на дирекция „Инструменти за икономически растеж“ в Министерството на иновациите и растежа.

Оператори на индустриални зони и паркове могат да кандидатстват с инфраструктурни проекти за пътища, железопътни връзки и други елементи на довеждаща и вътрешна техническа инфраструктура, сгради за лаборатории за научни изследвания и изграждане на зарядни станции за електромобили.

Още от Built.bg:  Дерогацията да бъде отменена в две стъпки: окончателно ли е това решение

По програмата могат да кандидатстват всички оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие“, обяви тя. По думите й, кандидатите могат да участват индивидуално – за вътрешната инфраструктура в парка или зоната, или в партньорство с общини, Агенция “Пътна инфраструктура”, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ или оператори за водоснабдяване и канализация – за довеждащата инфраструктура до парка или зоната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам