Бюлетин

Предстои обследвне на инфраструктурата на Царево. Очаква се утре да започне монтажът на металния мост на пътя Царево – Ахтопол

Снимка: Пресцентър АПИ

Очаква се утре да започне монтажът на металния мост на пътя Царево- Ахтопол, съобщиха от пресцентъра на МРВ – Бургас. В момента се транспортират всички елементи на временното съоръжение, очаква се да бъдат на място до утре сутринта. Също така се очаква да пристигне багер, който да спомогне за демонтажа на компрометирания мост.

От полицията съобщават още, че се работи по възстановяване на моста в Царево, който е по обходния маршрут. Образувалата се дупка се запълва със скална маса, за да може да се пусне движението на леки автомобили по него. Очаква се движението да бъде възстановено до около три часа.

Ограничено е движението по пътя Царево – Малко Търново след с. Изгрев. То се осъществява в една лента по съоръжение, което също се е компрометирало вследствие на валежите, допълват от МВР.

Също така се въвежда временна организация и движение в една лента по съоръжението на р. Караагач между Китен и Царево, поради нужда от усилване вследствие на валежите и бедствената ситуация.

Царево (6 септември 2023) Обилните дъждове нанесоха щети върху плажа и сградите в района на къмпинг Нестинарка, град Царево.
Снимка:БТА 

Искам да изразя съболезнованията си към близките на загиналите при бедствието в община Царево. Виждате какви са щетите. Искам да благодаря на хората, които реагираха както и на хотелиерите, които са създали много добра организация. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова, която се срещна с хотелиери и туристи на къмпинг “Нестинарка”.

“От един от хотелите тук, група деца е изведена още вчера на безопасно място, осигурена им е храна и вода. Има известни проблеми с извеждането на туристите, тъй като поради необходимостта от обследване на пътищата в момента е опасно да се извозват с автобуси. Предстои ми разговор с туроператори, за да намерим решение за извозване на тези хора, които са тук“, каза министър Динкова.

Още от Built.bg:  Евростат: Строителството в ЕС през септември се е увеличило, в България се отчита понижение

Тя призова хората в засегнатите от наводненията райони в Община Царево са се вслушват в указанията на спасителните екипи. “Тепърва ще текат обследвания на инфраструктурата и ще се установява броя на засегнатите хотели. Тук на “Нестинарка“ щетите са сериозни“, посочи още Динкова. Предстои днес тя да се срещне с хотелиери в Царево и Лозенец. Само в хотела, който министърът посети на “Нестинарка”, са били настанени над 400 туристи.

“За момента се намират решения за настаняване на хората в нужда, осигурена им е храна и вода.  Безсилни сме срещу природните бедствия, но трябва да се установи какво точно се е случило и ако има виновни за тази трагедия, те да понесат наказанията си. Вероятно все повече ще се сблъскваме с такива условия, затова трябва да бъдем подготвени и да вземем превантивни мерки. Мисля, че днес в Деня на Съединението е важно да покажем това – че ако сме заедно, дори и в криза и в сложна ситуация, се намира решение”, допълни министърът на туризма.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам