Бюлетин

Предстои откриването на “Тимишоара – европейска столица на културата”

Най-малко 16 000 жители и посетители се очакват днес на официалното откриване на програмата „Тимишоара – европейска столица на културата 2023 г.“ 150 жандармеристи ще съблюдават за реда в центъра на румънския град от 17 до 19 февруари. 150 дрона ще кръжат в небето, за да отразят музикално-визуалните проекти.

Огромни марионетки, вертикална градина на пет етажа с 1306 растения, интерактивна изложба с архив отпреди 100 години са малка част от изненадите в програмата. 1300 доброволци от цял свят, включително от държави като Япония и Сърбия, ще подкрепят организаторите в провеждането на общо 130 събития за три дни.

Снимка: timisoara2023.eu

Тимишоара е град с над 300 000 жители, 40 000 студенти и 10 000 исторически сгради. Дом на 21 култури и 18 религии. Оттук през 1989 г. пламва искрата на Революцията срещу режима на Николае Чаушеску. Още преди 1989 г., в средата на епохата на Студената война и тоталитарния режим, Тимишоара е единственото място в Румъния, където артистите са имали право да изнасят концерти на публични места.

Градът е построен върху древна римска крепост, а първото документално свидетелство датира от XII век. Разнообразната архитектура, влиянието на виенския барок и множеството паркове са спечелили на Тимишоара репутацията на „Малката Виена“ и „Градът на парковете“.

Снимка: timisoara2023.eu

Тимишоара трябваше да бъде Европейска столица на културата през 2021 г., но пандемията отложи събитието с две години.

Инициативата “Европейска столица на културата” е създадена през 1985 г. Решение за нейното осъществяване е взето от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз. През времето повече от 40 града са избрани за титлата – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

Още от Built.bg:  Започва строителството на новия лъч на метрото през район „Слатина“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам