Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Предстоят законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена сграда в София

Предстоят законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена сграда в София. Това съобщи Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, на брифинг в Министерския съвет. Там снощи се проведе среща между премиера Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков с представители на Европейската народна партия, които бяха поканени от министър-председателя да обсъдят политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията.

Лена Бориславова съобщи, че до една седмица ще бъдат представени законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена администрация в София, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната.

Началникът на кабинета посочи, че е предоставена много добра възможност на представителите на ЕНП да бъдат запознати с фактите, да бъдат изложени всички съображения, свързани с процедурата във връзка със събития в последните няколко дни. Бориславова каза, че премиерът е споделил своите наблюдения относно системните проблеми на българската правосъдна система и управлението на евросредствата, които той е имал възможност да наблюдава в качеството си на министър на икономиката в служебното правителство, а и като министър-председател към настоящия момент.

Лена Бориславова, снимка: БТА

На срещата са изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и кредитите, предоставяни от Българската банка на развитие. Премиерът е разказал за строителството на язовири от свързани фирми, без съответните разрешителни, както и за ситуацията със строителството АМ “Хемус” и с поддръжката на републиканската пътна мрежа.

С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент са обсъдени възможностите европейските и българските институции да работят по-добре, по-ефективно в опазването и управлението на европейски средства и на националните бюджети. Поет е ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства, информира Лена Бориславова.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

В отговор на журналистически въпрос тя посочи, че по никакъв начин не е оказван политически натиск за арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, които бяха освободени след 24-часово задържане, без да им бъдат повдигани обвинения. Бориславова обясни и защо няма съвместни изявления на представител на правителството и европейските депутати от ЕНП, пристигнали у нас, както бе съобщено по-рано от пресслужбата на Министерския съвет.

Колегите от Европа много ясно заявяват, че те са тук на една неутрална мисия за това да установят какви са фактите и обстоятелствата и не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти“, обясни тя. Бориславова допълни, че не е запозната с достоверността на публикуваните в интернет текстове, за които се твърди, че са показанията на премиера Кирил Петков от 17 март, когато бяха задържани Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

„Истината е, че всичко в тази държава тече. Аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка. Това изтича, след като те са се запознали с нея. Това е и една от причините, по които работим по този законопроект, който да обособи администрацията на Европейската прокуратура от тази на българската прокуратура“, обясни началникът на политическия кабинет на премиера.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам