Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Предвидени са бюджетни средства за обследване на 348 язовира

В проектобюджета на Министерството на икономиката и индустрията са предвидени допълнителни 90,048 млн. лева. От тази сума 57,1 млн. лева са трансфер към Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовири”. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на представянето на проектобюджета на ведомството в ресорната парламентарна комисия.

Нинова съобщи, че в момента работи екипът, който прави преглед на състоянието на язовирите към различните ведомства и допълни, че скоро ще има информация за предложения за законодателни и административни промени. Предвижда се Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовири” да обследва 384 язовира, за проектиране са 100 язовира и за текущ ремонт 130, а за основен ремонт – 15 язовира, каза Нинова.

Снимка: БТА

В проектобюджета на министерството са предвидени и допълнителни трансфери от 572 500 лева за Комисията за защита на потребителите за поставената от вицепремиера приоритетна дейност – защита на хората от злоупотреби на пазара и от изкривяване на конкурентната среда от различни икономически субекти. Вицепремиерът изтъкна, че в проектобюджета на ведомството са поставени важни приоритети в девет бюджетни програми.

За облекчаване на регулациите за бизнеса са предвидени 3,9 млн. лева, каза Нинова и допълни, че вече са идентифицирани почти около 150 поднормативни актове, които трябва да бъдат прегледани. Програмата за насърчаване на малките и средните предприятия и индустрията е на стойност 1,141 млн. лева, като чрез нея се цели подобряване на конкурентоспособността на фирмите, дигитализацията им и експортното ориентиране.

По програмата за закрила на обектите на индустриална собственост са предвидени 3,7 млн. лева. Друга програма е за инфраструктурата по качеството в подкрепа развитието на икономиката. Програмата за подобряване на възможностите за участие в единния европейски пазар е на стойност 895 500 лева.
По програмата за преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост и в частност на Държавната консолидационна компания и дъщерните й дружества са предвидени 41,176 млн. лева.

Още от Built.bg:  Зеленски призова Байдън и Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир в Швейцария

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам