Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Преговорите за изграждане на газопровода “Силата на Сибир 2” между Русия и Китай са пред провал

Снимка: AP

Опитите на Русия да сключи сделка с Китай за изграждане на газопровода “Силата на Сибир 2” пред провал, пише в. “Файненшъл Таймс”, позовавайки се на източници, близки до темата.

Като причина се посочват исканията на Пекин относно финансовите параметри на договора и количествата газ, които според Москва са неразумни.

Позицията на Китай относно тръбата подчертава как инвазията в Украйна прави руския президент Владимир Путин все по-зависим от китайския лидер Си Цзинпин в сферата на икономиката.

Източниците, пожелали анонимност твърдят, че Пекин е поискал да плати за доставяния му газ цени, които са близки до силно субсидираните от Русия цена на вътрешния й пазар, и се ангажира да купи само малка част от планирания годишен капацитет на газопровода от 50 милиарда кубически метра газ.

Изграждането на тръбопровода би преобразило тежкото състояние на “Газпром”, който претърпя загуба от 629 милиарда рубли (6,9 милиарда долара) миналата година, най-голямата от близо четвърт век, на фона на рязко спадналите продажби на газ за Европа.

Докато Русия настоява, че е уверена в постигането на споразумение за “Силата на Сибир 2” “в близко бъдеще”, източниците заявяват, че безизходицата в ситуацията е причината Алексей Милер, главен изпълнителен директор на “Газпром”, да не се присъедини към Путин на държавното посещение на руския лидер в Пекин миналия месец.

Владимир Путин и Си Цзинпин, снимка: AP

Преди войната в Украйна “Газпром” успяваше да продава газ в Европа на високи цени и така да субсидира вътрешния пазар на Русия.

Китай вече плаща на Русия по-малко за газ, отколкото на другите си доставчици, със средна цена от 4,4 долара за милион британски топлинни единици (BTU), в сравнение с 10 долара за Мианмар и 5 долара за Узбекистан.

Още от Built.bg:  Европейската сметна палата предупреждава: ЕС не е готов за нова газова криза

Същевременно Русия е изнасяла доскоро газ за Европа за около 10 долара за милион топлинни единици, според данни, публикувани от Руската централна банка.

Износът на “Газпром” за Европа падна до 22 милиарда кубически метра през 2023 г. от средно 230 милиарда кубични метра годишно през десетилетието преди нахлуването в Украйна. Те вероятно ще намалеят още повече, след като споразумението за пренос на газ с Украйна изтече в края на тази година.

Неуспехът да се договорят увеличените доставки за Китай би бил сериозен допълнителен удар. Непубликуван доклад на голяма руска банка, видян от “Файненшъл Таймс”, наскоро изключи “Силата на Сибир 2” от базовата си прогноза за “Газпром”.

Китай не е отговорил на искането за коментар, а Русия от своя страна опроверга изданието, заявявайки днес, че “няма съмнение, че ще постигне споразумение с Китай за изграждането на новия газопровод”, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че има политическа воля от страна на президентите Владимир Путин и Си Цзинпин за постигане на сделка, така че преговорите за газопровода ще продължат, но търговските аспекти не трябва да бъдат публично достояние.

“Напълно нормално е всяка страна да защитава своите интереси”, каза той. Процесът на съгласуване на търговски въпроси ще продължи и нямаме съмнения, че всички необходими споразумения ще бъдат постигнати, посочи Песков. Путин и Си се съгласиха да задълбочат диалога си по енергетиката, когато руският лидер посети Пекин миналия месец, каза още той.

Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Китай благодарение на стремежа на Москва да отклони търговията си от Европа заради западните санкции срещу Украйна.

Още от Built.bg:  ЕС и президентът на Украйна ще подпишат днес споразумение в областта на сигурността

Но преговорите за все още неизградената “Силата на Сибир 2” се проточиха около десетилетие по множество въпроси, включително цената на газа.

Проектът е планиран наследник на първоначалния тръбопровод “Силата на Сибир”, по който Русия вече доставя газ за Китай. Доставките започнаха в края на 2019 г. и трябва да достигнат годишен капацитет от 38 милиарда кубични метра през 2025 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам